x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest spontan al muncitorilor români la Frankfurt: „Daţi-ne banii!”

Protest spontan al muncitorilor români la Frankfurt: „Daţi-ne banii!”

de Istvan Deak    |    01 Mar 2014   •   16:10
Protest spontan al muncitorilor români la Frankfurt: „Daţi-ne banii!”

Sătui de promisiuni, un grup de 50 de muncitori români a organizat un protest spontan în cartierul Europa din Frankfurt. Ei acuză firma germană că nu le-a achitat salariile din luna decembrie. Susţinuţi de sindicatul IG Bau, muncitorii români au afişat 26 de pancarte cu mesaje precum „Germania, ţara traficanţilor de persoane” sau „Zero drepturi pentru muncitorii sezonieri”. Un lider al grupului susţine că suma totală datorată se ridică la peste 170.000 de euro. Cu această ocazie, preşedintele sindicatului DGB a ţinut să îi transmită un mesaj fostului mare fotbalist Franz Beckenbaur, membru onorific în conducerea clubului Bayern Munchen. ”Nu trebuie să mergem până în Qatar. Urmăriţi ce se întâmplă aici. Este deja cazul pe şantierele din Frankfurt”, a declarat Harald Fiedler, citat de Die Welt.

Caz tipic în construcţii
Misiunea de a afla cine este responsabil pentru plata salariilor se dovedeşte extrem de complicată. Cert este că grupul imobiliar GBI cu sediul în Berlin doreşte să construiască un hotel în cartierul Europa din Frankfurt. Pentru asta este angajată firma Max Bogl din Neumarkt, care la rândul ei cedează o parte din lucrări subcontractantului K&T. Muncitorii români susţin că ei au fost angajaţi în România de firma K&T, care le-a promis un salariu lunar de 1500 de euro, sub salariul minim oficial din Germania. Au semnat contracte de muncă, dar nu deţin nici o copie a acestora. Nu există dovezi nici pentru salariile achitate până acum. „Documentele de angajare obţinute de la firma K&T s-au dovedit a fi în regulă. Nu avem ce să le reproşăm în acest sens”, a declarat pentru sursa citată un purtător de cuvânt al firmei Max Bogl.

Cine plăteşte?
Cazul se complică şi mai mult prin faptul că la mijlocul lunii ianuarie fiscul din Chemnitz a raportat o evaziune fiscală a firmei K&T, aceasta neplătind impozitul aferent salariilor muncitorilor români. Firma Max Bogl a rupt imediat contractul cu K&T, a reţinut sumele de bani ce urma a fi plătite şi le-a direcţionat către fiscul german. Cei de la Max Bogl confirmă că i-au concediat pe muncitorii români, dar le-au plătit despăgubiri. Mai mult, ei susţin că le-ar fi propus acestora să le asigure transportul gratuit în ţară şi o sumă de 100 de euro. Versiunea muncitorilor este că ar fi lucrat până vinerea trecută, chiar şi patru săptămâni de la data presupusei concedieri. Firma K&T n-a dorit să comenteze cazul. Muncitorii români ameninţă că vor protesta în fiecare zi dacă firma Max Bogl nu le va achita integral salariile.

×