x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin mediază între Turcia şi Siria

Putin mediază între Turcia şi Siria

de Dan Constantin    |    29 Iun 2015   •   17:20
Putin mediază între Turcia şi Siria
Ministrul de externe al Siriei, Walid Muallem, a fost primit luni, la Kremlin de presedintele Putin.

Dialogul dintre cele doua parti a relevat in primul rand sprijinul in continuare al Rusiei pentru regimul lui Assad.
 
In al doilea rand, din fragmentul de stenograma difuzat de kremlin.ru, se desprinde rolul de mediator al Rusiei intre Siria si alte tari, care se alatura coalitiei anti ISIL dar nu sunt acceptate de Siria din cauza unor conflicte anterioare sau a unor obiective diferite.
 
Putin a facut acest demers de mediator, pentru a determina Siria sa nu riposteze la o interventie militara a Turciei, in zona de granita comuna unde ISIL si-a extins controlul.
 
Potrivit publicatiei turce Hurryet, acest aspect a fost discutat la intalnire dintre presedintii Erdogan si Putin, din 15 iunie la Baku, prilejuita de prezenta la deschiderea Jocurilor Europene.
 
Fara acceptul Siriei, statul major al armatei Turciei are mari retineri sa desfasoare actiuni militare cu forte terestre si combinate in afara teritoriului. Hurryet sustine ca seful statului major ar fi cerut  ordin scris din partea Presedintelui pentru declansarea operatiunilor militare in afara teritoriului national.
 
Ministrul sirian de externe a declarat. in cursul discutiilor de la Kremlin, ca se bazeaza, in lupta cu teroristii, pe experienta istorica a Rusiei din timpul luptelor  cu fascistii, de la Moscova si Leningrad din timpul celui de al doilea razboi mondial .

×