x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rapa Iti, cel mai îndepărtat punct al Uniunii Europene

Rapa Iti, cel mai îndepărtat punct al Uniunii Europene

22 Mai 2014   •   21:06
Rapa Iti, cel mai îndepărtat punct al Uniunii Europene

Nu există aeroport la Rapa Iti, iar călătoria cu vaporul, din Tahiti, durează 50 de ore. Puţine vapoare aleg această destinaţie, insula fiind una dintre cele mai izolate ale Pacificului de Sud, alături de Pitcairn şi Insula Paştelui. Insula este formată în majoritate din roci bazaltice. Coasta sa întunecată şi sălbatică este dominată de fortăreţele clanurilor ancestrale, construite în vârful unui vulcan stins. Departe, se pot vedea balenele cu cocoaşă. Acest tărâm de paradis face parte din Uniunea Europeană.

Rapa Iti este cea mai sudică insulă locuibilă din Polinezia Franceză, făcând parte din Uniunea Europeană. Pe insulă trăiesc aproximativ 400 de oameni, dintre care mulţi copii, care aleargă pe munte după capre, ajută pe câmpurile de taro, aşteaptă lângă cuptoarele de pâine sau se scaldă în apa neagră a golfului.

Graţie faptului că aparţine de Uniunea Europeană, Polinezia Franceză se bucură de multe beneficii, printre care un sprijin financiar de 30 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020. Cetăţenii Polineziei Franceze pot profita de iniţiativele UE, precum programul Erasmus+. Acesta a avut mult succes, studenţii de aici preferând Universitatea Politehnică din Valencia, Spania, Universitatea Ulster din Colerain, Irlanda de Nord, şi Universitatea Newcastle din Anglia.

Polinezia Franceză nu este singura regiune din afara Europei care are legături strânse cu UE. Regiunile ultraperiferice, care includ Insulele Canare şi Guyana Franceză, fac parte integrală din UE. Mai sunt şi ţările şi teritoriile de peste mări, ca Insulele Falkland şi Aruba. Aceste teritorii se bucură de relaţii speciale cu unul din statele membre UE, pot încheia acorduri de asociere cu UE, beneficiază de libertatea de circulaţie pentru muncă şi libertatea de stabilire a reşedinţei în UE. Ele respectă legislaţia UE numai dacă aceasta este relevantă pentru acordurile de asociere semnate. Unele dintre aceste teritorii, precum Saint Barthélemy, folosesc chiar şi moneda euro.

Uniunea Europeană acoperă o mulţime de ţări, culturi, religii şi limbi. Ea are impact chiar şi asupra vieţii oamenilor ce locuiesc dincolo de graniţele fizice ale Europei; bogăţia sa vine şi din aceste diferenţe.


×