x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Islamiștii se plâng de „cenzură”, după ce apelurile pentru un califat în Germania au fost interzise

Islamiștii se plâng de „cenzură”, după ce apelurile pentru un califat în Germania au fost interzise

de Şerban Mihăilă    |    15 Mai 2024   •   08:20
Islamiștii se plâng de „cenzură”, după ce apelurile pentru un califat în Germania au fost interzise

​​​​​​​Membrii unui grup salafist au invocat „cenzura nedreaptă”, după ce au fost impuse condiții stricte pentru organizarea protestelor în cadrul cărora musulmanii solicită un califat în Germania, precum și măsuri împotriva retoricii antisemite.

Mii de islamiști au ieșit din nou pe străzile din Hamburg, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru „apărarea valorilor islamice” în fața intimidării politice și a cenzurii mediatice, după cum s-au exprimat organizatorii demonstrațiilor.

Protestul a fost organizat de „Muslim Interaktiv”, un grup anchetat deja de agenția de informații interne din Hamburg pentru „extremism”. 

Liderii grupului susțin pe conturile lor de pe rețelele de socializare că peste 6.000 de musulmani au participat la manifestație, deși, potrivit estimărilor poliției, cifra se apropie mai degrabă de 2.300 de persoane.

Demonstrația a fost un răspuns la ultimele încercări ale politicienilor germani de a restricționa activitățile grupului, după ce un marș recent, organizat tot în orașul-port din nordul țării, a stârnit indignarea generală a nemților, atât din cauza apelurilor la transformarea Germaniei într-un califat guvernat de legea islamică Șaria, cât și pentru că participanții au scandat sloganuri antisemite.

„Muslim Interaktiv” a susținut că dorește să „dea un exemplu” pentru a proteja „identitatea islamică” și a postat că solicitarea ca musulmanii „să se angajeze față de valorile occidentale” este „minciuna anului”.

Demonstrația a fost autorizată să aibă loc în condiții stricte, care au inclus interdicții totale în privința retoricii antisemite, a apelurilor la crearea unui califat, precum și a oricăror incitări la ură sau violență.

Organizatorii au calificat condițiile de dinaintea marșului drept „represive” și au dezvăluit că au solicitat consultanță juridică pentru a acționa contra restricțiilor impuse grupului. De asemenea, participanții au purtat pancarte pe care au susținut că sunt cenzurați de guvernul german.

„Greu de suportat”

După controversatul protest derulat luna trecută, ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a denunțat demonstrația, în pofida faptului că tocmai ea a supervizat politica de imigrație a „ușilor deschise”, promovată de Berlin în ultimii ani, care a permis sosirea în Germania a milioane de musulmani, mulți dintre ei provenind din țări ce practică islamul fundamental.

„Să vezi o demonstrație islamistă de acest gen pe străzile noastre este greu de suportat. Este un lucru bun că poliția din Hamburg a contracarat infracțiunea cu o prezență numeroasă”, a declarat Faeser pentru publicația „Tagesspiegel”.

Într-un interviu acordat cu câteva zile în urmă grupului de presă „Funke”, ea a precizat că noile condiții impuse activităților grupului au oferit poliției o putere mai mare de a interveni și de a dispersa participanții, dacă acest lucru este necesar.

„Oricine ar prefera să trăiască într-un califat și, prin urmare, în epoca de piatră, este împotriva a tot ceea ce reprezintă Germania. Noi ne apărăm constituția cu mijloacele oferite de constituția noastră!”, a mai spus ea.

Politica radicală de deschidere a frontierelor, inițiată de fostul cancelar Angela Merkel și continuată de actualul șef al executivului de la Berlin, Olaf Scholz, a dus la o schimbare dramatică a structurii demografice a Germaniei, unde numărul persoanelor cu „trecut migrator” - fie imigranți direcți, fie cu cel puțin unul dintre părinți născut în străinătate - a crescut la un nivel-record de 22,3 milioane, adică la peste un sfert din populația țării. 

Un studiu privind delincvența juvenilă în provincia germană Saxonia Inferioară a dezvăluit că ideologia radicală este larg răspândită în rândul populației tinere musulmane, aproape jumătate din aceasta pronunțându-se în favoarea unui califat islamic, în detrimentul democrației.

Potrivit rezultatelor cercetării, aproape jumătate (45,8%) dintre musulmanii de clasa a IX-a - cu o vârstă medie de 15 ani - consideră că teocrația islamică este cea mai bună formă de guvernare, relatează ziarul „Bild”.

Mai mult de două treimi (67,8%) sunt de acord cu ideea că regulile Coranului sunt mai importante decât legile Germaniei, în timp ce peste o treime (35,3%) susțin că „înțeleg violența împotriva persoanelor care îl insultă pe Allah sau pe profetul Mahomed”.

Concomitent, 21,2% dintre studenții musulmani chestionați sunt de acord cu ideea că „amenințarea la adresa Islamului din partea lumii occidentale justifică faptul că musulmanii se apără prin violență”.

Sondajul a fost realizat în contextul în care creșterea numărului de cazuri de atacuri antisemite și al amenințărilor teroriste în Europa, după atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, au forțat guvernul de coaliție, de stânga, al cancelarului Olaf Scholz să admită necesitatea adoptării unor reforme în domeniul imigrației, care, potrivit unor surse oficiale, vor include eforturi sporite pentru a preveni migrația ilegală, precum și intensificarea deportărilor și reducerea beneficiilor sociale pentru presupușii solicitanți de azil.

 

×