x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regimul Kim Jong-Un: 340 de epurări în cinci ani

Regimul Kim Jong-Un: 340 de epurări în cinci ani

29 Dec 2016   •   16:50
Regimul Kim Jong-Un: 340 de epurări în cinci ani

Institutul pentru Strategia de Securitate Naţională din Coreea de Sud (INSS), ataşat Serviciului Naţional de Informaţii de la Seul (NIS), a publicat joi un raport despre cei cinci ani de când liderul nord-coreean Kim Jong-Un se află la putere, subliniind că 340 de persoane au făcut obiectul epurărilor, inclusiv prin execuţii, relatează agenţia de presă sud-coreeană Yonhap în pagina sa electronică.

Acest raport, aşa-numita Carte albă, intitulat 'Cinci ani de proastă guvernare a lui Kim Jong-Un' detaliază că "Kim Jong-Un a comis acte imorale împuşcând sau epurând 340 de cadre şi locuitori, între care unchiul său Jang Song-thaek, cu scopul de a-şi consolida domnia moştenită de trei generaţii". 

Tânărul Kim Jong-Un a venit la putere şi a fost recomandat în funcţia de comandant suprem la numai două săptămâni după decesul tatălui său, Kim Jong-Il, la 30 decembrie 2011. În aprilie 2012, Kim Jong-Un încheie procesul de succesiune, preluând întreaga putere în cadrul Partidului Muncii şi al guvernului. 

Epurările şi execuţiile cadrelor au fost mai numeroase în ultimii doi ani, potrivit Cărţii albe: trei în 2012, 30 în 2013, 40 în 2014 şi 60 în 2015. "Chiar după executarea în 2015 a lui Hyon Yong-chol, ministru al apărării la momentul respectiv, epurările au încetinit temporar, dar, în acelaşi an, trei oficiali de rang înalt au fost executaţi şi suma înalţilor demnitari executaţi se ridică la 140", conform acestui raport. 

Cartea albă explică faptul că "numărul persoanelor executate în acest anajunsese la 60 în luna august, dublul mediei pe cei cinci ani", adăugând că "administraţia lui Kim Jong-Un a pustiit enorm finanţele ţării, exercitând presiuni asupra cetăţenilor săi, prin dezvoltarea programului nuclear şi balistic, precum şi prin campania de idolatrizare". 

"Ignorând redresarea economică, regimul nord-coreean a cheltuit 300 de milioane de dolari pentru 29 de teste nucleare şi tiruri cu rachete, precum şi 180 milioane de dolari pentru campania de idolatrizare, cu o producţie de 460 de obiecte de idolatrie, între care statui ale membrilor familiei Kim", se mai spune în raport. 

În ceea ce priveşte perspectivele pentru 2017, "Coreea de Nord îşi va finaliza campania de idolatrizare a lui Kim Jong-Un în 2017 şi va pretinde legitimitatea politicilor sale de avansare pe două căi în acelaşi timp - economia şi dezvoltarea nucleară - iar apoi se va mândri cu inutilitatea sancţiunilor internaţionale împotriva Nordului", prezice Cartea Albă. 

"Dar în realitate, povara financiară care devine tot mai grea şi mobilizarea în masă a locuitorilor săi vor accelera sciziunea regimului", anticipează experţii sud-coreeni.

×
Subiecte în articol: Kim Jong-un epurari