x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova a ales Uniunea Europeană

Republica Moldova a ales Uniunea Europeană

de Şerban Mihăilă    |    17 Noi 2020   •   00:23
Republica Moldova a ales Uniunea Europeană

Într-un scrutin considerat un referendum asupra direcției sale externe în următorii patru ani, Republica Moldova a abandonat Rusia și a ales Uniunea Europeană. Candidata opoziției pro-europene, Maia Sandu, a câștigat, duminică, alegerile prezidențiale, la o diferență zdrobitoare în fața adversarului său filorus, actualul șef al statului, socialistul Igor Dodon, devenind prima femeie președinte și cel mai votat om politic din istoria țării.   

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, obținând 57,75% din voturi, faţă de numai 42,25%, câte a primit rivalul său, a anunțat, ieri, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova, după centralizarea tuturor proceselor verbale din secţiile de votare. Maia Sandu a întrunit 943.486 din totalul celor 1.633.625 voturi valabile exprimate, în timp ce Igor Dodon a primit 690.139 voturi, rezultat în urma căruia liderul PAS a devenit și cel mai votat om politic din istoria Republicii Moldova. Și în Chișinău, capitala țării, Sandu l-a învins pe Dodon cu aproape 20 de puncte procentuale, mai exact cu scorul de 59,70%-40,30%. Prezența la vot în capitală a fost de 53,35%, peste media națională, care a înregistrat 52,78%. Mai mult, prezența masivă la vot a alegătorilor din străinătate în al doilea tur de scrutin a propulsat-o pe Maia Sandu spre victorie, doborând recordul de participare al diasporei. În mai multe oraşe europene, cetăţenii moldoveni nu au putut vota din cauza epuizării buletinelor de vot. Sute de mii de moldoveni au ales în ultimii ani să-și părăsească țara, în căutarea unui loc de muncă, în condițiile în care Republica Moldova a devenit cea mai săracă națiune din Europa. De altfel, principala miză a acestor alegeri a ținut mai mult de criza economică și mai puțin de domeniul geopolitic. „Pentru prima dată în Republica Moldova, un număr atât de impunător a votat peste hotarele ţării, alegători care fie s-au stabilit cu traiul, fie îşi asigură bucata de pâine peste hotarele ţării. Astfel, în 139 secţii deschise peste hotare şi-au realizat dreptul de vot 262.739 alegători, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de la organizarea secţiilor de votare peste hotare”, a declarat, ieri, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban. Per ansamblu, votul diasporei a fost zdrobitor în favoarea candidatei pro-europene, care a obținut peste 93% din sufragiile exprimate. 

Spre alegeri parlamentare 

Maia Sandu, prima femeie președinte din Republica Moldova, nu va avea însă viață ușoară în încercarea de a apropria țara de structurile europene și transatlantice. Ea va avea de înfruntat un parlament cu o majoritate ostilă, ceea ce îi face pe mulți comentatori să vorbească despre declanșarea, în următoarea perioadă, a alegerilor parlamentare anticipate. În pofida armatei de consultanți ruși din spatele lui Dodon și a imensului aparat de propagandă controlat de Moscova, moldovenii par însă hotărâți să meargă pe mâna Maiei Sandu, jucând pe cartea Acordului de asociere parafat deja cu UE. Deocamdată, Kremlinul a transmis că respectă alegerea poporului Republicii Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu.

 

„Sper că activitatea dumneavoastră ca şef al statului va contribui la dezvoltarea constructivă a relaţiilor dintre ţările noastre”

Mesaj de felicitare pentru Sandu, trimis de Vladimir Putin

×