x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rezultate oficiale parţiale la alegerile din Ungaria

Rezultate oficiale parţiale la alegerile din Ungaria

de Istvan Deak    |    06 Apr 2014   •   23:49
Rezultate oficiale parţiale la alegerile din Ungaria

Partidul conservator la putere condus de premierul Orban Viktor se plasează lejer în frunte la alegerile legislative desfăşurate duminică în Ungaria, potrivit exit-poll-urilor.

Potrivit primelor rezultate parţiale după contabilizarea a 55,57% dintre voturi, FIDESZ ar fi obţinut 45,9%, socialiştii din MSZP 24,3%, extrema-dreaptă reprezentată de Jobbik 21,42%, iar micul partid de centru-stânga şi ecologist LMP 4,76%. FIDESZ ar putea rata majoritatea de două treimi, dacă LMP reuşeşte să intre în Parlament.

În 2010, Fidesz a obţinut 52,7% din voturi şi două treimi dintre deputaţi.

“Sper că participarea va fi ridicată astăzi, deoarece aceasta va facilita instalarea unui Guvern puternic”, şi-a exprimat speranţa Viktor Orban, 50 de ani, după ce a votat la Budapesta în timpul dimineţii.

Circa 8,2 milioane de alegători au fost chemaţi să aleagă 199 de deputaţi prin intermediul unui scrutin acum cu un singur tur.

“Dată fiind diferenţa dintre FIDESZ şi rivalii săi, putem spune că pentru prima oară de la schimbarea de regim un Guvern de centru-dreapta va conduce ţara două mandate consecutiv”, a declarat Gergely Gulyas, deputat al FIDESZ, aluzie la prăbuşirea blocului sovietic acum circa un sfert de secol.

Viktor Orban, în vârstă de 50 de ani, a depus eforturi în ultimele zile pentru a-şi mobiliza susţinătorii, de teamă ca aceştia să nu meargă la vot crezând că victoria este deja câştigată. “Meciul începe la 06.0) cu un scor de 0-0. Singurul lucru care contează este ce se va întâmpla între 06.00 şi 19.00”, a lansat acest politician pasionat de fotbal, în timpul ultimului miting desfăşurat sâmbătă la Debreţin.

 

×