x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schumacher: Un an de la tragedie. La 29 decembrie 2013, marele campion de Formula 1 suferea un cumplit accident la schi

Schumacher: Un an de la tragedie. La 29 decembrie 2013, marele campion de Formula 1 suferea un cumplit accident la schi

de Istvan Deak    |    28 Dec 2014   •   18:15
Schumacher: Un an de la tragedie. La 29 decembrie 2013, marele campion de Formula 1 suferea un cumplit accident la schi

29 decembrie 2013: septuplul campion mondial de Formula 1, Michael Schumacher, suferă un cumplit accident la schi, pe pârtia din staţiunea franceză Meribel. Schumi, cum e alintat de familie şi de prieteni, intră în comă. Urmează luni de chin pentru echipele medicale de la Grenoble şi Lausanne pentru a-l scoate din comă şi a-l aduce într-o nouă fază, a revenirii treptate la normalitate. Schumacher este acum în Elveţia, unde deţine o proprietate imensă, care a fost special amenajată pentru a se transforma, practic, într-o clinică.

29 decembrie 2014. Un an de la tragedia care a emoţionat lumea. Veştile despre starea sănătăţii lui Schumi vin cu picătura, în special de la managerul său de comunicare, Sabine Kehm.

“Este conştient, dar nu poate vorbi”

Ultimele veşti ni le dă acum fostul pilot francez Philippe Streiff, devenit tetraplegic ca urmare a unui grav accident de Formula 1, care este şi un apropiat al familiei Schumacher. El explică, potrivit Le Parisien, că Schumacher se simte mai bine, chiar dacă sechelele sunt foarte grele. Este conştient, dar nu poate vorbi, comunicând doar din priviri. “A început totuşi să-i recunoască pe ai săi, pe soţia şi pe copiii săi, dar are mari probleme legate de memorie”, spune Streiff.

Fostul pilot a mărturisit că a aflat detalii de la profesorul Gerard Saillant, care îi acordă îngrijiri lui Schumi, dar care s-a ocupat chiar de el imediat după accidentul suferit, devenindu-i prieten. În 2010, Michael Schumacher a fondat împreună cu profesorul Saillant Institutul pentru Creier şi Măduva Spinării (ICM), un centru de cercetare medicală, cu care colaborează şi Streiff.

Speranţe

Streiff explică faptul că, pentru un pacient aflat în starea lui Schumacher, recuperarea memoriei este complicată. “Într-un spital, într-o rezervă, înconjurat de infirmiere pe care nu le cunoşti, este foarte dificil să găseşti repere. Şi de aceea Schumi a fost transportat la el acasă, pentru a se afla într-un mediu familiar şi pentru a încerca să-şi recupereze memoria mult mai rapid”, explică acesta.

“Pe termen lung şi în cazul ideal, Michael poate spera să meargă într-o bună zi cu ajutorul cârjelor, pentru că măduva sa osoasă nu a fost afectată. Dar nu se poate spune nimic, deocamdată. Pentru a folosi membrele şi pentru a putea vorbi, multe vor depinde de reeducare. Fiecare caz este special în felul său”, a mai spus Streiff.

×