x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Senatorii americani îi pregătesc lui Putin un set suplimentar de sancțiuni

Senatorii americani îi pregătesc lui Putin un set suplimentar de sancțiuni

de Şerban Mihăilă    |    14 Iun 2017   •   12:30
Senatorii americani îi pregătesc lui Putin un set suplimentar de sancțiuni

Atât republicanii, cât și democrații din Senatul american au ajuns la o înțelegere în privința adoptării unui nou set de sancțiuni contra Rusiei, bănuită că ar fi lansat un atac cibernetic pentru influențarea rezultatului alegerilor prezidențiale din SUA, din 2016. Moscova va fi pedepsită suplimentar și pentru anexarea Crimeei, în 2014, dar și deoarece sprijină necondiționat regimul de la Damasc în conflictul sirian.

Proiectul de lege conține și o prevedere care ar urma să împiedice Casa Albă să atenueze, să suspende sau să elimine sancțiunile fără aprobarea Congresului, scrie AP. Potrivit liderilor comitetelor senatoriale Bancar și pentru Relații Externe,  noile sancțiuni împotriva Kremlinului ar putea fi supuse la vot chiar săptămâna aceasta, sub forma unui amendament la o lege privind sancționarea Iranului, aflată în prezent în dezbaterea Senatului. În cazul adoptării sale, proiectul va aduce rușilor noi sancțiuni în industriile minieră, metalurgică și de transport naval și feroviar. În același timp, vor fi impuse interdicții suplimentare unor cetățeni ruși implicați în abuzuri împotriva drepturilor omului, în furnizarea de arme pentru regimul sirian condus de Bashar al-Assad, precum și în lansarea de atacuri cibernetice comandate de guvernul de la Moscova. Concomitent, proiectul de lege autorizează acordarea de asistență, în vederea întăririi  instituțiilor democratice și a combaterii dezinformării în țările europene care ar putea fi vizate de ceea ce autorii textului au calificat drept „agresiunea rusă”.

Trump nu poate salva Kremlinul

Dacă liderul de la Casa Albă, Donald Trump, ar refuza promulgarea noilor sancțiuni în cazul adoptării acestora de către Congres, inițiatorii proiectului consideră că măsurile propuse se bucură de un sprijin suficient pentru a contracara veto-ul prezidențial, adică de o majoritate de două treimi, atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat. Săptămâna trecută, Casa Albă a anunțat, însă, că nu intenționează să reducă sancțiunile contra Rusiei, într-un moment în care relațiile dintre Kremlin și noua administrație de la Washington s-au răcit vizibil. Purtătoarea de cuvânt Sarah Huckabee Sanders a declarat că administrația Trump este hotărâtă să mențină sancțiunile contra Rusiei, „până când Moscova va onora pe deplin angajamentele asumate pentru soluționarea crizei din Ucraina”.

Noul proiect de sancțiuni a apărut într-un moment în care relațiile ruso-americane provoacă  dezbateri intense la Washington, unde Departamentul Justiției și Congresul anchetează dacă Moscova a intervenit pentru a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, în favoarea lui Donald Trump.

Procurorul general al SUA, Jeff Sessions, urma să depună ieri mărturie, într-o audiere publică în faţa Comisiei pentru Informaţii a Senatului, în ancheta legată de presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale. Interacţiunile lui Sessions cu oficiali ruşi în timpul campaniei lui Trump au intrat în atenţia comisiei şi a anchetatorilor federali. El a recunoscut că s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei în SUA, Serghei Kisliak, în două rânduri, anul trecut.

×
Subiecte în articol: putin senatori americani