x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-a legalizat şofatul în stare de ebrietate. Măsura e destinată "bătrânilor singuri"

S-a legalizat şofatul în stare de ebrietate. Măsura e destinată "bătrânilor singuri"

23 Ian 2013   •   16:06
S-a legalizat şofatul în stare de ebrietate. Măsura e destinată "bătrânilor singuri"
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Şofatul în stare de ebrietate nu va mai fi sancţionat de lege, dacă şoferul are un permis special eliberat de poliţie, măsura vizându-i, în special, pe bătrânii singuri.

Această lege locală a trecut la vot în oraşul Kerry, din sudul Irlandei, consilierii locali care i-au dat aviz afirmând că au făcut-o cu gândul la bătrânii din zonele rurale, care, neputând să facă pe jos drumul de la cârciumă la locuinţele lor, sunt nevoiţi să stea singuri în casă şi nu au parte de nicio distracţie.

Astfel, poliţia ar urma să elibereze permise speciale care le dau dreptul acestor bătrâni sau persoane care locuiesc în zone izolate să conducă şi atunci când în loc de un pahar (limita legală în Irlanda) au băut două sau trei.

Autorul legii este consilierul Danny Healy-Rae, care spune că s-a gândit la generaţia bătrână când a făcut propunerea.

"Toată înţelepciunea şi isteţimea şi cultura lor, muzica pe care o cântă vor fi pierdute pentru că tânăra generaţie nu mai are contact cu bătrânii. E ca şi cum nu ar trăi nu în Irlanda, ci în Japonia sau Ierusalim", a declarat Danny Healy-Rae.

"Consider utile legile privind siguranţa în trafic când vorbim de drumuri cu trafic intensiv. Dar pe drumurile de la ţară nu poţi, oricum, să mergi cu mai mult de 40 - 50 de kilometri la oră", a adăugat acesta.

Legea a fost adoptată la finalul unei şedinţe în care 12 dintre consilieri lipseau. Pentru a fi pusă în aplicare, însă, legea trebuie să primească şi avizul Departamentului de Justiţie din Irlanda.

Deja legea a fost criticată de mai multe organizaţii care militează pentru siguranţa în trafic, ba chiar şi de primarul oraşului Kerry, Terry O’Brien, care a catalogat-o drept "incredibil de periculoasă".

Un alt aspect care ridică semne de înrebare este faptul că mai mulţi consilieri care au votat legea sunt proprietari de cârciumi. 

×