x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite avertizează Israelul să nu anexeze Cisiordania, de gura lumii

Statele Unite avertizează Israelul să nu anexeze Cisiordania, de gura lumii

de Şerban Mihăilă    |    07 Mar 2017   •   20:50
Statele Unite avertizează Israelul să nu anexeze Cisiordania, de gura lumii
Sursa foto: ABIR SULTAN / POOL/EPA

Seria declarațiilor de dragoste dintre noua administrație de la Washington și guvernul de la Ierusalim s-a întrerupt brusc, după ce numeroase state au criticat poziția fățișă pro-israeliană exprimată de președintele american, Donald Trump, care a pus pentru prima oară sub semnul întrebării soluția creării a două state, Israel și Palestina, promovată intens în ultimii ani de comunitatea internațională și SUA.  

 

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat, ieri, că SUA au informat statul evreu despre declanșarea „unei crize imediate” în relațiile dintre conducerea de la Ierusalim și administrația Trump, în cazul impunerii suveranității Israelului în Cisiordania. „Am primit un mesaj direct din partea Statelor Unite. Impunerea suveranității israeliene în Iudeea și Samaria ar provoca o criză imediată în relațiile cu noua conducere americană”, a spus Lieberman, la începutul unei ședințe a Comitetului parlamentar pentru Apărare și Relații Externe, scrie AP. Iudeea și Samaria este termenul folosit de israelieni pentru Cisiordania, teritoriu ocupat de statul evreu încă din 1967. Lieberman a fost chestionat de membrii comitetului parlamentar în legătură cu afirmațiile legiuitorului Miki Zohar, membru al partidului de extremă dreapta Likud, al premierului Benjamin Netanyahu, care a spus într-un interviu acordat unei televiziuni din Israel că „soluția a două state este moartă”. În schimb, Zohar a vorbit despre soluția cu un singur stat, în care palestinienii ar avea „cetățenie israeliană parțială”, care să nu le confere dreptul de a vota pentru Knesset, parlamentul Israelului. „Soluția a două state” este abrevierea dată încheierii unei înțelegeri finale ce ar permite crearea unui stat palestinian independent, care să coexiste pașnic alături de Israel, în cadrul liniilor de încetare a focului dinainte de 1967, în Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est. Națiunile Unite, Liga Arabă, Uniunea Europeană, Rusia și, până la alegerea lui Trump, SUA și-au reafirmat periodic angajamentul față de acest concept.

Lieberman, pus în încurcătură

De la interviul acordat de Zohar, Lieberman a primit telefoane „din întreaga lume”, care-l întrebau dacă afirmațiile membrului Likud reflectă poziția oficială a statului evreu, scrie AP. Ministrul Apărării le-a declarat parlamentarilor din Knesset că impunerea suveranității israeliene în Cisiordania ar fi o povară financiară pentru Israel, care ar trebui să ofere palestinienilor asistență medicală și alte beneficii sociale. Lieberman a mai cerut coaliției de guvernare „să clarifice explicit că nu există intenția” anexării Cisiordaniei.

Recent, Trump a pus pentru prima oară semnul întrebării în dreptul soluției a două state, declarând că ia în calcul atât această variantă, cât și pe cea a unui singur stat.

După opt ani de conflicte mocnite cu administrația Obama, atitudinea extrem de tolerantă a noii administrații americane față de statul evreu i-a determinat pe membrii radicali ai cabinetului Netanyahu să solicite abandonarea planului internațional de formare a unui stat palestinian și, în același timp, să ceară anexarea formală a Cisiordaniei, fie parțial, fie integral. În ultimii ani, Avigdor Lieberman s-a declarat în favoarea soluției a două state și nu pare de acord cu anexarea Cisiordaniei.

 

 

 

×