x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor livra arme Libanului pentru a ajuta armata acestei ţări în lupta împotriva jihadiştilor

SUA vor livra arme Libanului pentru a ajuta armata acestei ţări în lupta împotriva jihadiştilor

de Agerpres    |    14 Aug 2014   •   19:34
SUA vor livra arme Libanului pentru a ajuta armata acestei ţări în lupta împotriva jihadiştilor

SUA vor furniza Libanului arme ofensive şi defensive pentru a susţine armata acestui stat în confruntările cu jihadiştii sprijiniţi de grupările islamiste din Siria, a anunţat joi ambasadorul american la Beirut, David Hale.

Guvernul libanez a cerut comunităţii internaţionale să-i livreze armament, pentru ca armata sa slab echipată în prezent să poată face faţă luptelor cu combatanţii islamişti ce au ocupat oraşul Aarsal, situat la graniţa cu Siria. De la începutul acestor confruntări, pe data de 2 august, 19 soldaţi libanezi au fost ucişi, încă 19 fiind luaţi ostatici.

Potrivit diplomatului american, primele arme livrate de SUA vor sosi în Liban în săptămânile următoare, iar acest ajutor se înscrie în strategia pe termen lung a Washingtonului de a sprijini armata Libanului, una dintre puţinele instituţii care este apreciată unanim în această ţară profund divizată în ce priveşte războiul din Siria.

Ambasadorul a amintit că Administraţia de la Washington a alocat din luna octombrie a anului trecut 120 de milioane de dolari pentru asistenţa militară acordată armatei libaneze, ce constă în livrarea de echipamente şi programe de instrucţie.

Arabia Saudită s-a angajat în luna decembrie să ofere Libanului un ajutor financiar în valoare de 3 miliarde de dolari pentru achiziţia de tehnică militară din Franţa, dar înţelegerea încă nu s-a concretizat, întrucât părţile nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la echipamentele ce ar trebui livrate.

Guvernul de la Riad a promis celui de la Beirut şi un ajutor suplimentar de un miliard de dolari pentru nevoile sale imediate, dar această sumă urmează să fie oferită prin intermediul aliatului său libanez, liderul sunnit Saad Hariri, care a revenit în Liban după trei ani. 

×
Subiecte în articol: liban arme sua