x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump amenință Damascul cu noi atacuri

Trump amenință Damascul cu noi atacuri

de Şerban Mihăilă    |    16 Apr 2018   •   11:09
Trump amenință Damascul cu noi atacuri

În timp ce Statele Unite și Rusia se bat în rezoluții la Consiliul de Securitate al ONU, președintele american, Donald Trump, avertizează regimul de la Damasc să nu mai utilizeze armele chimice, deoarece Pentagonul este pregătit să lovească din nou teritoriul sirian. Concomitent, oficialitățile israeliene anunță că statul evreu va continua „să acționeze” în Siria împotriva Iranului, unul dintre principalii susținători ai președintelui Bashar Al-Assad, alături de Rusia.

 

Avertismentul liderului de la Casa Albă vine după ce Trump declarase că acțiunea militară declanșată de SUA, Franța și Marea Britanie, în noaptea de vineri spre sâmbătă, reprezintă o „misiune îndeplinită”, „executată perfect”. Potrivit presei americane, nimeni nu se îndoiește la Washington că Trump va ordona un nou atac contra obiectivelor guvernamentale siriene, în cazul în care consideră că Damascul continuă să comită crime asupra civililor. Cu doar câteva zile înainte, același Trump dădea de înțeles că îi va retrage pe cei 2.000 de soldați americani staționați în Siria, din rațiuni financiare. De cealaltă parte a Atlanticului, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a afirmat, ieri, că marile puteri occidentale nu vor „închide ochii” în eventualitatea unui nou atac chimic. Bashar al-Assad „nu a scăpat” după atacul chimic din Douma, a precizat șeful diplomației de la Londra. „Utilizarea armelor chimice dezvăluie un comportament bolnav şi barbar, caracteristic regimului sirian”, a spus Boris Johnson pentru BBC News Online. La rândul lor, prin vocea șefului diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, autoritățile de la Paris au exercitat noi presiuni asupra Moscovei. Rusia este cea care trebuie să facă acum presiuni asupra aliatului său, Bashar Al-Assad, pentru găsirea unei soluții la actuala criză din Siria, a spus Drian. Singurul aliat al SUA care continuă să meargă pe linia de forță sugerată de Trump rămâne Israelul. Statul evreu va continua „să acţioneze” împotriva Iranului în Siria, au avertizat, ieri, doi miniştri israelieni, după aproape o săptămână de la un atac atribuit Israelului asupra unei baze iraniene de pe teritoriul sirian. „Vom continua să acţionăm contra unei implantări militare a Iranului în Siria, care constituie o ameninţare pentru securitatea Israelului”, a avertizat Gilad Erdan, ministru al Securităţii Interne, scrie AFP. De la începutul conflictului sirian, în 2011, Israelul a atacat constant apărarea antiaeriană și obiective militare siriene.

Inspectori internaționali în Siria

Anchetatori ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) urmau să demareze, ieri, în fostul oraş rebel Douma, situat în apropiere de Damasc, o investigație asupra presupusului atac chimic, care a declanşat loviturile aeriene împotriva regimului condus de Assad. „Vom lăsa echipa să-şi facă treaba în mod profesionist, obiectiv, imparţial şi departe de orice presiune (din partea autorităţilor). Rezultatele anchetei vor infirma acuzaţiile mincinoase”, împotriva Damascului, a afirmat Ayman Soussane, adjunct al ministrului sirian de Externe, citat de AFP.

 

Am vorbit cu președintele Trump, care mi-a spus: «Dacă Siria mai folosește gazul otrăvitor, SUA sunt pregătite»”. Nikki Haley, emisarul SUA la ONU

×