x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina interzice 14 canale ruse de televiziune pentru difuzare de "propagandă de război"

Ucraina interzice 14 canale ruse de televiziune pentru difuzare de "propagandă de război"

de Agerpres    |    19 Aug 2014   •   23:30
Ucraina interzice 14 canale ruse de televiziune pentru difuzare de "propagandă de război"

Ucraina a blocat 14 canale ruse de televiziune pe reţelele ei de cablu pentru a le opri să difuzeze 'propagandă' de război, a anunţat marţi un oficial din Ministerul de Interne de la Kiev, informează Reuters.

Ştirile de televiziune au jucat un rol vital în percepţia publică a conflictului din estul Ucrainei, unde populaţia majoritar vorbitoare de limbă rusă urmăreşte buletinele de ştiri ale canalelor ruse.

Presa rusă are tendinţa de a prezenta viziunea Kremlinului că înlăturarea preşedintelui susţinut de Moscova Viktor Ianukovici în februarie a fost opera unei 'junte' fasciste şi rebeliunile separatiste sunt produsul unor practici nedrepte şi acţiuni militare ale Kievului împotriva vorbitorilor de limbă rusă, notează Reuters.

Ministerul de Interne a interzis 14 canale - inclusiv canalele de ştiri Russia Today şi Life News - pentru 'difuzare de propagandă de război şi violenţă', a declarat oficialul din minister Anton Geraşcenko într-o postare pe Facebook.

'În calitate de stat suveran independent, Ucraina poate şi trebuie să-şi protejeze spaţiul mass-media de agresiune din partea Rusiei, care a incitat deliberat la ură şi discordie printre cetăţenii ucraineni', a spus el.

Rebelii proruşi luptă contra forţelor guvernamentale din aprilie când au înfiinţat republici separatiste în estul vorbitor de limbă rusă după haosul politic de la Kiev ce a condus la demiterea lui Ianukovici, urmată de anexarea de către Rusia a Crimeii.

Posturile interzise includ majoritatea celor de ştiri din Rusia dintre care cele mai multe sunt fie conduse direct de statul rus sau deţinute de companii având legături strânse cu Kremlinul.

Geraşcenko a declarat că măsura urmează unui pas similar al Rusiei în martie, când a oprit canalele ucrainene în Crimeea.

'În plus, niciun canal ucrainean nu este difuzat pe reţelele de cablu din Rusia', a adăugat el. 

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina