x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria: Viktor Orban a primit undă verde să radă ONG-urile lui George Soros

Ungaria: Viktor Orban a primit undă verde să radă ONG-urile lui George Soros

de Şerban Mihăilă    |    12 Ian 2017   •   11:10
Ungaria: Viktor Orban a primit undă verde să radă ONG-urile lui George Soros

Ungaria intenționează să treacă la măsuri de represiune contra organizațiilor neguvernamentale care au legături cu miliardarul american de origine evreiască, George Soros, profitând de instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, a declarat vicepreședintele formațiuni politice de guvernământ din Ungaria, controlată de premierul Viktor Orban, citat de site-ul „Bloomberg”.  

 

Ungaria va folosi „toate mijloacele de care dispune” pentru „a mătura” de pe teritoriul țării ONG-urile finanțate de Soros, care „servește capitalismul global și sprijină corectitudinea politică în detrimentul guvernelor naționale”, a afirmat vicepreședintele partidului Fidesz, Szilard Nemeth, scrie „Bloomberg”. „Simt că acum, pe plan internațional, s-a creat oportunitate de a realiza acest lucru”, a adăugat Nemeth, care a invocat alegerea lui Donald Trump la Casa Albă. Izolaționistul Trump este unul dintre cei mai înverșunați dușmani ai lui George Soros, miliardar născut chiar în Ungaria și unul dintre cei mai influenți apărători ai globalizării. În campanie, Trump l-a acuzat pe magnatul american de 86 de ani că face parte „dintr-o structură globală de putere, responsabilă de deciziile economice care au jefuit clasa noastră muncitoare, ne-au jupuit țara de bogăție și au băgat banii în buzunarele câtorva mari corporații și entități politice”.

Premierul ungar jubilează

Purtătorul de cuvânt al executivului, Zoltan Kovacs, a precizat pentru Reuters că, în calitate de parlamentar și vicepreședinte al Fidesz, Nemeth exprimă opinia formațiunii sale, în timp ce poziția guvernului a fost explicată de Orban într-un interviu pentru site-ul ”888.hu”. Orban declarase în decembrie 2016, pentru site-ul „888.hu”, că Soros va fi „alungat” din fiecare țară europeană și că ONG-urile vor fi verificate pentru a se vedea ce interese reprezintă. „Anul care vine va aduce alungarea lui Soros și a puterilor pe care el le simbolizează", a afirmat, la vremea respectivă, premierul ungar. Avertismentul lui pare să aibă însă efecte imediate. Conform calendarului de pe site-ul parlamentului ungar asupra viitoarelor dezbateri legislative, aleșii urmează să discute în curând un proiect care va permite autorităților verificarea extinsă a declarațiilor de venit ale directorilor de ONG-uri.

Primul lider european care l-a susținut public pe Trump, Orban a fost criticat în țară și în străinătate pentru campania sa contra organizațiilor neguvernamentale, care a început în 2014, a implicat zeci de ONG-uri și a durat mai mult de un an, fără a descoperi nereguli. El a vrut să demonstreze că ONG-urile finanțate din exterior sunt paravane pentru activități politice plătite.

CASETĂ DREAPTA-SUS

Agenția de știri americană „Bloomberg” nu a reușit să obțină o reacție din partea reprezentanților Fundației pentru o Societate Deschisă din Budapesta, care este condusă de Soros. „Nu știm exact ce plănuiește guvernul împotriva organizațiilor societății civile, însă nu ne temem de ultimele comentarii", a postat, în schimb, pe Facebook, grupului de apărare a drepturilor omului TASZ, una dintre organizațiile neguvernamentale finanțate parțial de George Soros.

 

 

×