x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban: "Europa, un imperiu al birocraţilor, cu sediul la Bruxelles"

Viktor Orban: "Europa, un imperiu al birocraţilor, cu sediul la Bruxelles"

10 Iul 2013   •   21:41
Viktor Orban: "Europa, un imperiu al birocraţilor, cu sediul la Bruxelles"
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Europa este un "imperiu al birocraţilor", cu capitala la Bruxelles şi unde nu se ţine seama de argumentele liderilor din ţările membre, a declarat miercuri premierul ungar Viktor Orban, într-un interviu acordat săptămânalului francez L"Express.

Premierul ungar afirmă în interviu că recomandările Uniunii Europene privind majorarea preţurilor la energie cu scopul de a intensifica liberalizarea şi competiţia sunt exemple ale unui modus operandi imperial şi, după părerea sa, "inacceptabil".

Orban spune că politicile germană şi franceză de după 2002, de cheltuieli bugetare excesive, au fost greşite, întrucât o politică similară a adus Ungaria în pragul colapsului, în 2008. O altă greşeală a fost, în opinia sa, neglijarea producţiei industriale în favoarea industriei serviciilor, iar a treia greşeală a constat în aceea că nu s-a ţinut cont de anumite condiţionări structurale, venite ca o moştenire a epocii comuniste. Orban a dat ca exemplu în acest sens proporţia crescută de pensionari, mulţi dintre aceştia având doar puţin peste 40 de ani, dar şi numărul persoanelor cu dizabilităţi, oficial, de patru ori mai mare în Ungaria decât în alte ţări europene.

Viktor Orban a refuzat, în interviu, să fie etichetat drept populist şi a explicat că, deşi este considerat de dreapta, a luat şi măsuri de stânga, amintind că, deşi a impus taxe asupra băncilor şi corporaţiilor multinaţionale, protejează în acelaşi timp valorile creştine. "Ce este popular în Ungaria nu poate fi înţeles la Bruxelles", a conchis premierul ungar.

×