x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban, un nou apel pentru autonomia minorităţii maghiare din Ucraina

Viktor Orban, un nou apel pentru autonomia minorităţii maghiare din Ucraina

17 Mai 2014   •   14:37
Viktor Orban, un nou apel pentru autonomia minorităţii maghiare din Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban s-a pronunţat din nou pentru autonomia minorităţii maghiare din regiunea ucraineană Transcarpatia, la mai puţin de o săptămână după ce a provocat o dispută diplomatică între Budapesta, Kiev şi Varşovia, relatează AFP, potrivit Agerpres. "Statul ungar în ansamblul său susţine cererile de autonomie ale maghiarilor din Transcarpatia", a spus şeful guvernului de la Budapesta.

Între 150.000 şi 200.000 de persoane de origine maghiară trăiesc în Ucraina, în marea majoritate în Transcarpatia. Ele reprezintă o minoritate semnificativă (13%) a acestei regiuni ucrainene frontaliere cu România, Ungaria şi Slovacia.

"O Ucraină stabilă şi democratică este în interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabilă şi democratică dacă nu le acordă drepturi minorităţilor şi comunităţilor naţionale care trăiesc acolo", a mai spus Orban, într-un interviu acordat vineri seară postului de televiziune publică M1..

Declaraţiile premierului ungar survin la o săptămână după unele similare făcute în discursul său de învestitură rostit în parlamentul de la Budapesta, după ce partidul său, Fidesz, a câştigat alegerile parlamentare din luna aprilie. Şeful diplomaţiei ungare, Janos Martonyi, a precizat miercuri că în discursul său Viktor Orban nu s-a referit la autonomia 'teritorială' a etnicilor maghiari din Ucraina.

În interviul pentru postul M1, Orban a menţionat că există în Europa mai multe forme de autonomie şi că maghiarii din Transcarpatia trebuie să precizeze pe care dintre ele le solicită.

Ambasadorul Ungariei la Kiev a fost convocat marţi de Ministerul de Externe ucrainean pentru a oferi explicaţii despre declaraţiile lui Viktor Orban din timpul discursului său de învestitură, în timp ce premierul polonez Donald Tusk a calificat drept "regretabile" remarcile omologului său ungar.

×