x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Washington Post: Agenţia americană NSA colectează sute de milioane de liste de contacte transmise prin e-mail

Washington Post: Agenţia americană NSA colectează sute de milioane de liste de contacte transmise prin e-mail

15 Oct 2013   •   10:01
Washington Post: Agenţia americană NSA colectează sute de milioane de liste de contacte transmise prin e-mail

Agenţia americană de informaţii NSA colectează sute de milioane de liste de contacte ale americanilor transmise prin e-mail sau prin mesageria instant, relatează Washington Post, citând documente ale fostului consultant NSA Edward Snowden.

Într-o singură zi în 2012, NSA a interceptat 444.743 de liste de contacte din e-mailurile conturilor de Yahoo!, 82.857 din conturile de Facebook, 33.697 din conturi Gmail şi 22.881 din conturile altor furnizori de mesagerie online, preciza NSA într-o prezentare publicată de către jurnalul american și citată de Mediafax.

Extrapolând la un an, cifrele corespund colectării a 250 de milioane de liste de contacte de e-mail pe an.

Acest lucru înseamnă zeci de milioane de americani sunt vizaţi de această colectare de date, au declarat pentru cotidian doi oficiali de rang înalt din serviciile de informaţii americane

Aceste liste conţin mai multe informaţii faţă de metadatele telefonice, deoarece prin e-mail se transmit de asemenea numere de telefon, adrese fizice, informaţii economice sau familiale şi uneori primele linii dintr-un mesaj.

NSA interceptează aceste liste „din zbor” atunci când sunt schimbate pe Internet, mai des decât atunci când sunt în serverele calculatoarelor. Din această cauză, NSA nu are nevoie să notifice grupurile de Internet care adăpostesc aceste informaţii, precum Yahoo!, Google sau Facebook.

Agenţia le interceptează din puncte de acces situate peste tot în lume, însă nu şi în Statele Unite, au precizat oficialii. Aceasta permite NSA să evite interdicţia de a intercepta informaţii despre americani din centre aflate pe teritoriul american, explică ei.

La jumătatea lui august, preşedintele american Barack Obama a promis să revizuiască programele americane de supraveghere, după dezbaterile provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden, care au scos la iveală existenţa unor programe secrete vaste de colectare a datelor telefonice şi electronice.

×