x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Atacurile la adresa avocaților, sub lupa Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

Atacurile la adresa avocaților, sub lupa Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

de Ion Alexandru    |    10 Noi 2021   •   07:05
Atacurile la adresa avocaților, sub lupa Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei este îngrijorat de modul în care profesia de avocat, în mai multe state membre, este pusă în pericol. Recent, forul a luat decizia de a înainta o propunere cu privire la implementarea unui nou instrument legal european, dar și a unei platforme care să protejeze avocații de orice interferență în exercițiul activităților profesionale. Decizia vine după ce, doar anul acesta,  Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a lansat deja apeluri repetate, arătând că este nevoie de dispoziții legale privind dreptul la un proces echitabil. „Asigurarea siguranței avocaților și a altor categorii de personal în cadrul procedurilor judiciare este indisolubil legată de protejarea dreptului la un proces echitabil”, susține acest for european. 

 

Într-un răspuns la Recomandarea 2188 (2020) a Adunării Parlamentare cu privire la „Principiile și garanțiile avocaților” își exprimă îngrijorarea față de numărul tot mai mare de cazuri de încălcare a drepturilor avocaților. În România, celebru în acest sens este cazul avocatului Robert Roșu, a cărui condamnare la 5 ani de închisoare de către un complet al ÎCCJ a stârnit nu doar revolta avocaților români, ci și reacții dure din partea comunității internaționale, inclusiv a celei mai mari asociații profesionale de avocați din lume, American Bar Association. 

Condamnarea avocatului Robert Roșu (FOTO), în dosarul „Ferma Băneasa”, la finalul anului trecut, a ridicat un val uriaș de proteste din partea colegilor de breaslă ai acestuia. Chiar Uniunea Națională a Barourilor din România, printr-un comunicat oficial, a catalogat drept „inacceptabilă represiunea de natură penală asupra avocatului pentru  consultațiile și susținerile făcute în calitate de reprezentant”. „Discrepanța radicală între cele două hotărâri judecătorești (cea de la fond, respectiv cea din apel – n.red.) arată slăbiciunile sistemului, cu consecințe grave asupra credibilității justiției”, arăta Uniunea.

Mai mult, UNBR atrăgea atenția că acest caz este de natură să creeze temeri grave în rândul avocaților privind riscurile răspunderii juridice a avocatului pentru activitatea de consultanță și reprezentare. „Avocatul nu poate face obiectul unei represiuni de natură penală pentru susținerile și consultațiile bazate pe interpretarea legii și a situației de fapt, indiferent de caracterul corect sau incorect al tezelor dezvoltate. În absența unei atare garanții, dreptul la apărare este intimidat și lipsit de orice substanță prin supunerea avocatului amenințării cu tragerea la răspundere penală prin asocierea lui cu faptele imputate celui pe care îl reprezintă”, se arată în respectivul comunicat-protest.

 

Îngrijorări majore

 

Comitetul de Miniștri este organul executiv al Consiliului Europei care reunește miniștri de externe ai statelor membre, prin ambasadori sau diplomați delegați ai oficiilor Reprezentanțelor permanente la Strasbourg.  Acest comitet colaborează cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru a veghea la respespectarea și la garantarea valorilor fundamentale ale Consiliului Europei, în mod particular cu privire la modul în care aceste angajamente sunt respectate de către statele membre. 

Forul exercită, conform articolului 46 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, supravegherea executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și îndeplinirea clauzelor de reglementare amiabilă din partea statelor membre.

În acest sens, într-un răspuns remis în vara acestui an Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Comitetul de Miniștri arată că este întru totul de acord cu Adunarea Parlamentară că avocații joacă un rol central în protejarea drepturilor omului, mai ales dreptul la un proces echitabil, precum și în implementarea principiilor statului de drept. În aceeași măsură, Comitetul este îngrijorat de numeroasele cazuri de încălcare a drepturilor avocaților, din ultimii ani, inclusiv atacuri la adresa siguranței și independenței lor. Deși Recomandarea cu privire la libertatea exercitării profesiei de avocat stabilește standarde minime, Comitetul de Miniștri este conștient că acest instrument nu mai poate oferi avocaților nivelul necesar de protecție în societatea de astăzi”.

 

 

Este elaborat un nou instrument legal care să ofere acestei profesii o protecție reală

 

În documentul citat (VEZI FACSIMIL), Comitetul de Miniștri arată că este conștient de faptul că instrumentul legislativ în vigoare, mai exact recomandarea privind libertatea de exercitare a profesiei de avocat, nu le mai poate oferi avocaților nivelul necesar de protecție în actualul context social. Mai mult, Comitetul își bazează acțiunea și pe rezultatele unui studiu efectuat de Comitetul European pentru Cooperare Judiciară, referitor la fezabilitatea unui nou instrument legal european, „obligatoriu sau neobligatoriu” cu privire la profesia de avocat, ca potențială valoarea adăugată și eficiență. Acest studiu a identificat scăpări sau lacune în legislație cu privire la protecția legală acordată avocaților, precum și problemele cu care se confruntă profesia de avocat. Același studiu subliniază fără echivoc nevoia unui set îmbunătățit de standarde minime aplicabile avocaților în legătură cu activitățile lor profesionale. 

Concret, se recomandă Comitetului de Miniștri să inițieze elaborarea unui nou instrument legal care să le ofere avocaților protecție eficientă, pentru a le permite să-și exercite profesia independent, liber și în siguranță, fără prejudicii și rețineri. Comitetul de Miniștri a luat act, totodată, și de proiectul termenilor de referință ai unui comitet de experți subordonat CDCJ și însărcinat cu elaborarea unui instrument legal european, obligatoriu sau nu, privind profesia de avocat, care trebuie examinat în contextul noilor discuții referitoare la Programe și Buget din acest an. 

„Până la adoptarea unei decizii cu privire la elaborarea unui nou instrument legal, Comitetul de Miniștri încurajează Statele membre să-și continue eforturile de implementare deplină a Recomandării Rec (2000) 21 prin, inter alia, activitățile de cooperare și instruire ale Consiliului Europei”, subliniază forul european.

×