x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Bulgarii scot cătușele românilor

Bulgarii scot cătușele românilor

de Dan Constantin    |    07 Iul 2016   •   12:33
Bulgarii scot cătușele românilor
Sursa foto: DIANA OROS

Spectacolul cătușelor jucat de-o parte și de alta a Dunării, ca să demonstreze în fața juriului MCV cine-i mai fruntaș la anticorupție, a fost suspendat momentan în Bulgaria. O hotărâre CEDO a condamnat statul bulgar pentru că unui fost demnitar i-au fost încălcate dreptul la respectarea vieții private și prezumția de nevinovăție. În 2010, Nikolov Popov, secretarul general al Ministerului de Finanțe, a fost arestat în cabinetul notarial al soției din Sofia. Politiștii au filmat scena arestării, încătușării, percheziției și au difuzat larg imaginile prin mass-media, însoțite de comentariile ministrului de Interne care saluta victoria obținută pe frontul corupției. Declarațiile acestuia subliniau cu emfază, potrivit procesului de la CEDO, caracterul de exemplu al arestării ca o dovadă de imparțialitate politică și de curaj în atacarea la vârf a corupției. Popov a fost însă găsit nevinovat de toate cele trei instanțe din Bulgaria care au respins integral acuzele procurorilor. Sentința CEDO a declarat statul bulgar vinovat de violarea Convenției de la Strasbourg pentru tratamente inumane în timpul detenției în arest, lipsa de investigații pentru tragerea la răspundere a polițiștilor abuzivi, dreptul la imagine prin mediatizarea arestării cu violență și perchezițiile fără mandat al biroului notarial.

ECOU LA BUCUREȘTI. Sancțiunea dată Bulgariei, sora geamănă a României în monitorizarea sistemului judiciar, a căzut greu la stomacul autorităților de la București. Spectacolul de succes regizat și oferit publicului prin televizare convocată la DNA este și el vizat prin ,,Cazul Popovilor”. Reacția instituțională, prima până acum, a fost însă nu la cauză, ci la efect. CNA a inițiat o dezbatere cu DNA în urma deciziei CEDO. Comunicatul întâlnirii sună a esență tare de lemn de salcâm cu noduri greu de spart. Evident că nu televiziunile sunt vinovate de transmisiile live de la DNA, ci practica procurorilor de a livra arestați de vază în cătușe. CSM și CNA bat șaua ca să priceapă iapa. Poate așa reușesc bulgarii să-i europenizeze pe români, lipsindu-i de un spectacol degradant.

Mircea Aron, preşedinte CSM, a înțeles că o hotărâre CEDO care condamnă Bulgaria pentru ,,Spectacolul cătușelor” devine obligatorie și pentru România

 

×