x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Capidava și Tropaeum Traiani, la tribunal

Capidava și Tropaeum Traiani, la tribunal

de Dan Constantin    |    22 Apr 2016   •   10:10
Capidava și Tropaeum Traiani, la tribunal
Sursa foto: Creatas/Getty Images/Creatas RF

Două puncte ale istoriei din vremea Împăratului Traian - Cetatea Capidava și Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani - au intrat în actualitate prin dosarele DNA trimise recent la Tribunalul Constanța. Procesul are o încărcare puternică nu doar pentru cei trimiși spre judecare, ci grevează cu o sumă consistentă și bugetul Consiliului Județean.

Cetatea Capidava se afla într-un proces de reabilitare amplă pentru a intra în circuitul turistic. Lucrările pe șantier au fost întrerupte, la fel și finanțările, după ce Autoritatea Națională de Achiziții Publice a descoperit după câțiva ani că licitația de atribuire nu a fost corectă, sesizând DNA. Firma câștigătoare a licitației, Mara Construct, lucrase și la Monumentul de la Adamclisi, reintrodus din 2013, după restaurare, în circuitul de vizitare. Banii pentru cele două lucrări, circa 55 milioane de lei (12,5 milioane de euro), veneau din fonduri europene nerambursabile. Prin procedura judiciară deschisă împotriva administratorului Mara Construct și a companiilor care au participat la cele două lucrări, fondurile europene din Axa prioritară 5 - Dezvoltare durabilă și promovarea turismului pot deveni din eligibile, neeligibile. Adică beneficiarul, Consiliul Județean Constanța, va trebui să returneze la bugetul UE banii primiți. Deja în bugetul CJ Constanța suma respectivă este pusă deoparte. Dacă la finalul procesului, care se anunță complicat și de durată, sentința va găsi urme de corupție în atribuirea lucrărilor, banii vor fi expediați către cei mai cinstiți (sau neprinși) din Europa.

Desigur, nu putem admite să primim pe de-a moaca 12,5 milioane de euro de la Bruxelles, ca să se împăuneze Nicușor Constantinescu, și așa burdușit de dosare, cu proiecte europene de amploare finalizate! Lespezile de la Capidava și Tropaeum Traiani trebuie să fie și monumente ale luptei anticorupție, nu doar vestigii ale trecerii unui împărat care se conducea cu meandre după Dreptul Roman. 

 

×