x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CSM i-a dat peste nas ministrului

CSM i-a dat peste nas ministrului

de Marius Gîrlașiu    |    29 Ian 2016   •   12:00
CSM i-a dat peste nas ministrului
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Consiliul Superior al Magistraturii a dat, ieri, aviz nega­tiv propunerii de abrogare a articolului din lege care le permite deţinuţilor să-şi reducă pedepsele cu executare în cazul în care publică lucrări ştiinţifice. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, vrea ca Guvernul să modifice legea executării pedespelor prin ordonanţă de urgenţă.

Propunerea Ministrului Justiţiei a primit aviz negativ în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, însă avizul CSM este doar unul consultativ. Raluca Prună propusese elimi­narea din legea executării pe-depselor a articolului care a transformat închisorile din România în adevărate centre culturale de cercetare ştiinţifică. Este vorba despre prevederea care le oferă deţinuţilor şansa de a-şi reduce pedepsele cu câte 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată. Chiar şi aşa, ministrul Justiţiei nu a renunţat la idee şi merge în continuare pe varianta unei ordonanţe de urgenţă a Guver­nului Cioloş care să-i lase pe deţinuţii-cărturari doar cu pasiunea literară.

Prună: „E discriminare”
„Voi merge mai departe cu ordonanţa de urgenţă şi o s-o pun pe site. Nu am obligaţia să fac o consultare, dar fiind subiect de interes o s-o pun în consultare vineri. Voi argumenta pe discri­minare, pentru că e discrimina­toriu să răsplăteşti munca intelectuală mai mult decât munca fizică”, le-a spus Raluca Prună membrilor CSM. Abro­garea articolului prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului s-ar justifica prin amploarea feno­menului, doar la începutul lunii ianuarie fiind în pregătire peste o sută de aşa-zise „lucrări ştiin­ţifice” cu autori închişi după gratii. „Abrogarea unei astfel de dispoziţii poate crea mai mult  rău şi de aceea am considerat că nu abrogarea este soluţia cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condiţiilor în care un deţinut poate beneficia de un câştig”, a explicat judecătorul Adrian Bordea în şedinţa plenului CSM.

L-au plagiat pe Danileț

În timpul dezbaterilor de la CSM s-a petrecut şi un moment amuzant. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, i-a dezvăluit judecătorului Cristi Danileţ, membru al CSM, că lucrările sale au fost plagiate de unii deţinuţi care au scris cărţi pentru reducerea pedepselor. „Ştii că eşti printre cei plagiaţi în penitenciare? În 2014, când erau câteva lucrări ştiinţifice, ai fost plagiat”, i-a spus Prună judecă­torului Danileţ. “S-a abuzat de această prevedere legală. Peste 350 de lucrări, eu mă mir că au trecut de comisiile din peniten­ciare şi de judecători”, a replicat Danileţ.


×
Subiecte în articol: raluca pruna CSM