x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dragnea mai are un pas până-şi face Secret Service

Dragnea mai are un pas până-şi face Secret Service

de Marius Gîrlașiu    |    15 Mar 2017   •   08:24
Dragnea mai are un pas până-şi face Secret Service
Sursa foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Ceea ce Jurnalul Naţional a anunţat în urmă cu o lună, s-a adeverit ieri în Parlament. Deputaţii au votat ieri reorganizarea Direcţiei de Protecţie Internă din cadrul MAI, astfel încât numirea şefului acestei structuri să revină în mâna ministrului de Interne, premierul fiind eliminat din procedura de numire. Mai mult, activitatea DGPI în domeniul securităţii naţionale va fi clasificată ca secret de stat.

 

Jurnalul Naţional a publicat pe 17 februarie informaţia pe surse potrivit căreia liderul PSD Liviu Dragnea va avea la dispoziţie propriul serviciu secret, prin legea de reorganizare a fostului “doi ş`un sfert”. Camera Deputaţilor a adoptat ieri cu 174 de voturi “pentru”, 81 “împotrivă” şi 18 abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 76/2016 privind reorganizarea DGPI, cu amendamentul că ministrul de Interne va fi cel care va numi şeful acestei structuri. Astfel, ministrul Carmen Daniela Dan, fost prefect de Teleorman şi unul dintre oamenii cei mai loiali lui Liviu Dragnea, va fi cea care va alege şeful DGPI, cu avizul CSAT. Ordonanţa de Urgenţă privind reorganizarea structurii datează de pe vremea Guvernului condus de Dacian Cioloş, iar actul normativ prevedea iniţial ca şeful serviciului secret al MAI să fie numit de către premier, la propunerea ministrului de Interne, cu avizul CSAT. În Parlament însă, comisiile de specialitate au adoptat o serie de amendamente, potrivit cărora directorul general al DGPI este cadru militar în activitate, numit în funcţie de către ministrul Afacerilor Interne, cu avizul CSAT. În plus, activitatea desfăşurată de ofiţerii serviciului secret al MAI în domeniul securităţii naţionale va avea caracter secret de stat, iar controlul asupra serviciului va fi exercitat de Comisiile de apărare ale Parlamentului.

 

Liberalii: “Serviciu politic”

Deputaţii PNL au anunţat în cadrul dezbaterilor că susţin ordonanţa în forma iniţială adoptată de tehnocraţi, adică fără amendamentele PSD, care “nu au avizul CSAT”. Liberalii au acuzat PSD că vrea să transforme fostul “Doi ş`un sfert” într-un “serviciu politic”, aflat la cheremul liderului social-democrat. PNL a propus retrimiterea proiectului de lege la Comisiile de specialitate, dar solicitarea a fost respinsă lejer de aleşii Puterii. „Am mai avea încă un Serviciu secret de informaţii. Forma din comisie, mie îmi întăreşte această suspiciune. Are nişte activităţi, rezultă din amendament, în domeniul securităţii naţionale care are caracter secret de stat”, a spus şi deputatul UDMR Marton Arpad.

 

Şeful DGPI va da raportul ministrului de Interne dacă proiectul trece şi de Senat



 

×