x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ghiță are șansa să piardă “doar” cele 13 milioane de euro

Ghiță are șansa să piardă “doar” cele 13 milioane de euro

de Ion Alexandru    |    30 Dec 2016   •   09:50
Ghiță are șansa să piardă “doar” cele 13 milioane de euro
Sursa foto: ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Prin neprezentarea la sediul IPJ Prahova, pentru a respecta prograul controlului judiciar, fostul deputat Sebastian Ghiă riscă să piardă cele 60 de miliaone de lei, reprezentând cauțiunea, instituită de DNA Ploiești, în luna martie. Nu este, însă, obligatorie și arestarea sa în lipsă, acest lucru putând fi decis doar dacă o instanță de judecată consideră necesar acest lucru.

Măsura controlului judiciar pe cauțiune se instituie, potrivit articolului 217 Cod procedură penală, ca o garanție a participării inculpatului la procesul penal și a respectării de către acesta a anumitor obligații. Printe aceste obligații, legea penală enumeră și aceea ca, pe perioada controlului judiciar pe cauțiune, inculpatul trebuie să se prezinte la Parchet sau la instanță ori de câte ori este chemat, dar și aceea de a se prezenta la organul de poliție însărcinat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere.

În acest moment, Sebastian Ghiță a încălcat ambele obligații, în sensul că nu s-a prezentat la DNA Ploiești, în 21 decembre, în momentul în care a fost citat cu mandat de aducere și, pe de altă parte, a absentat de la întâlnirea de ieri dimineață cu polițiștii care îl au în supraveghere.

 

Cauțiunea se confiscă

În aceste condiții, Sebastian Ghiță riscă să piardă cele 60 de milioane de lei, reprezentând suma cauțiunii. Potrivit Codului de procedură penală, instanța de judecată este obligată să dispună, prin hotărâre, confiscarea cauțiunii, în cazul în care măsura controlului judiciar pe cauțiune a fost înlocută cu alta mai aspră, cum ar fi arestul la domiciliu sau chiar arestul preventiv. Însă, rămâne la latitudinea instanței dacă ia o astfel de măsură, fără ca legea să oblige judecătorul în acest sens.

Dacă, pe durata controlului judiciar pe cauțiune, inculpatul încalcă cu rea credință interdicțiile impuse, la cererea motivată a procurorului sau din oficiu, judecătorul de cameră preliminară sau instanșa de judecată „poate dispune arestul la domiciliu sau arestul preventiv”.

Ieri, pe surse, DNA Ploiești a anunțat că, în cazul în care, până seara, Sebastian Ghiță nu se va prezenta la IPJ Prahova, pentru a semna controlul judiciar, vor cere instanței de judecată arestarea preventivă a fostului deputat. Ora la care Ghiță trebuia să ajungă la Poliție a fost 10:30 și, până la închiderea ediției, acesta nu și-a făcut apariția.

 

Ieri după-amiază, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a sesizat Înalta Curte de Casațe și Justiție, aducând la cunoștința instanșei supreme că Sebastian Ghiă nu s-a prezentat, conform obligației prevăzute în programul de supraveghere. Rămâne de văzut dacă instanță urmează să își decline competența, având în vedere că Sebastian Ghiță nu mai are calitatea de parlamentar.

 

Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost văzut, ultima dată, la sediul IPJ Prahova, în data de 19 decembrie,cand a semnat controlul judiciar pe cauțiune

×