x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Împrejurările permit decapitarea oncologiei

Împrejurările permit decapitarea oncologiei

de Dan Constantin    |    02 Iun 2016   •   15:51
Împrejurările permit decapitarea oncologiei

Ancheta procurorilor anticorupție care a adus în cercul cercetărilor o întreaga specializare medicală - oncologia - a produs un nou episod public. Comunicatul nr. 732/VIII/3 din 30 mai anunță că 77 de medici specialiști oncologi sunt urmăriți penal pentru comiterea infracțiunii de luare de mită. Potrivit unor date neoficiale, în România mai lucrează în sistemul public de sănătate 350 de medici oncologi, inclusiv rezidenții. Ce consecințe pentru stabilitatea sistemului de sănătate ar avea un succes al procurorilor în fața instanței care ar trimite în pușcării un sfert din specialiștii oncologi? Ar fi nevoie de cel puțin şase ani pentru a completa efectivul de specialiști oncologi, oricum mult sub necesar și fără acțiunea ,,purificatoare” a DNA.

Comunicatul la care ne referim trebuie decriptat. DNA ne trimite din start la o lectură mai veche, anunțul din 30 mai fiind în ,,completarea comunicatului nr. 1324 din 28 iulie 2015, privind percheziții domiciliare efectuate în 61 de locații din București și șapte județe”. Ce se întâmpla în vara trecută? Perchezițiile vizau distribuitorii de medicamente, companii farmaceutice, spitale și clinici de oncologie care promovau unele medicamente cu recompense pentru medici. Se aminteau clinici din Cluj, Sibiu, Tg. Mureș, Bistrița, iar ,,surse judiciare” menționau că 16 medici ar fi primit ca recompense excursii și sponsorizarea participării la simpozioane și congrese internaționale. Erau exemplificate excursii la Paris și Las Vegas, cu un congres la Ottawa. Kovesi declara la 28 iulie 2015 că ,,DNA cercetează cum se prescriu medicamentele”.

Programul de cancer la DNA

Comunicatul din iulie se încheia cu o formulă misterioasă - ,,atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să dăm detalii suplimentare”. Acum s-au schimbat, se vede treaba, împrejurările, ca să putem afla noutăți. Prima ar fi că acțiunea a fost reluată în februarie 2016, când DNA a dispus ,,efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 82 de suspecți - o firmă de import și distribuție medicamente, patru șefi ai companiei și cei 77 de medici oncologi. A doua, că din 16 medici suspecţi în iulie 2015, sunt acum 77, iar congresul a fost în 2012, la Bangalore, în India. În iulie 2015, aflam de la viitorul ministru al Sănătății, Achimaș Cadariu, director pe atunci al Institutului Oncologic din Cluj, că procurorii percheziționaseră cabinetul conf. dr. Tudor Ciuleanu. Doctorul Ciuleanu era președintele Comisiei de oncologie din Ministerul Sănătății, dar și președintele forului științific din domeniu.

Complotul halatelor albe de la Kremlin

Înainte să moară, Stalin a inventat o ultimă represiune. A pornit vânătoarea medicilor evrei care tratau elita sovietică. În februarie 1953, după ce Pravda acuza ,,spioni și asasini sub masca medicilor titrați”, sunt arestați 36 de doctori renumiți, acuzați de complot. Ancheta se extinde și arestările ajung la câteva sute. După moartea lui Stalin, Kremlinul anunță că acuzațiile au fost false, iar mărturisirile făcute sub tortură. Asemănările dintre anchetarea oncologilor din România cu ancheta stalinistă din 1953 sunt absolut întâmplătoare. Faptul că istoria se repetă, uitând lecțiile ei, devine doar un cancer pentru memorie.

×