x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Marele război al judecătorilor militari

Marele război al judecătorilor militari

de Dan Constantin    |    23 Feb 2017   •   11:30
Marele război al judecătorilor militari

Generalul de brigadă Gheorghe Manea, președintele Curții Militare de Apel București, a fost suspendat marți, 20 februarie, din activitatea de judecător prin hotărârea Secției judecători în materie disciplinară a CSM. Decizia drastică este luată ,,din oficiu, până la soluționarea definitivă a acțiunii disciplinare ce face obiectul dosarului 32/J/2016”. Motivarea CSM anunță că ,,procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului Justiției”, lăsând să se întrevadă fapte cu urmări grele pentru generalul Manea.

Suspendarea unui judecător care mai este și general de justiție nu-i chiar o știre marginală. Dar furtuna nu s-a iscat din senin, starea de conflict din interiorul Curții Militare de Apel București dăinuie de mai mulți ani; episodul din 20 februarie este încă o etapă a războiului care macină energia și prestigiul celor șapte judecători ai acestei instanțe. Efectivul de judecători al CMA București se împarte în două tabere - martori și cercetați în dosare deschise la DNA, sau Parchetul General. Cele două tabere se împart și după grade: cinci judecători, cei care reclamă, sunt colonei judecători; cei reclamați sunt doi generali magistrați. Inspecția Judiciară a analizat în aprilie 2015 situația instanței și a produs un raport de 146 de pagini care este public (1260, IJ 761/DIJ 2015). Din raportul de control al celor trei procurori inspectori se hrănesc, ca la autoservire, cei care vor să pornească noi anchete cu fapte vechi.

Manea, comandantul contestat, câștigă postul

Generalul Manea se află de mulți ani la comanda Curții Militare de Apel. A avut un mandat care s-a încheiat în 2014 și a dorit să-l continue. A câștigat concursul de la finele anului 2014, dar colonelul judecător Chițu Victor, clasat al doilea, a contestat la CSM rezultatul. Înalta Curte de Casație și Justiție respinge în 11 mai 2016 contestația colonelului Chițu. Rapid, președintele delegat al CMA, judecător colonel Stancu Radu, trimite la CSM o solicitare a Adunării Generale a judecătorilor din CMA de amânare a numirii generalului de brigadă cu o stea Manea Gheorghe în funcția de președinte al instanței. După publicarea deciziei ÎCCJ, CSM respinge cererea de amânare a coloneilor judecători și, în 26 mai 2016, îl numește pe Manea președinte CMA București cu începere din 27 mai 2016.

DNA, CSM, ÎCCJ, puse în mișcare de plângerile coloneilor

În timp ce la CSM se analizau cererile coloneilor și la ÎCCJ se judeca contestația celui care pierduse concursul pentru președinția CMA București, DNA ancheta plângerile împotriva generalilor depuse de aceiași martori colonei. În 12 mai 2016, procurorii anticorupție i-au audiat pe Radu Stanca, vicepreședinte al CMA, care asigura interimatul la conducerea unității, și pe colonelul judecător Constantin Udrea. Judecătorii colonei erau audiați cu privire la modalitatea în care Gheorghe Manea ar fi eludat sistemul de repartizare aleatorie a unor dosare, precum și pentru fapte despre care reclamanții denunțători susțineau că ar fi de corupție. În aceeași zi au dat declarații în același dosar și coloneii judecători Victor Chițu și Aurel Dumbravă. Faptele erau deja constatate de inspectorii judecători cu un an înainte în raportul de control.

 

Mariana Ghenea, șefa CSM, este adepta deciziilor ,,din oficiu”. A sesizat Curtea Constituțională la sugestia lui Klaus Iohannis; tot ,,din oficiu” l-a suspendat pe generalul Manea.

×