x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Miniștrii de Externe, ținta condamnărilor

Miniștrii de Externe, ținta condamnărilor

de Dan Constantin    |    30 Mar 2017   •   11:10
Miniștrii de Externe, ținta condamnărilor
Sursa foto: Service photo du Parlement Europ

Demnitățile în România aduc multe riscuri. Gloria și onorurile se dovedesc efemere, fiind urmate de multe ori de schimbări dramatice de destin. Am prezentat recent în această pagină cazurile miniștrilor de Interne cercetați, trimiși în arest sau la închisoare după sentințe care sunt suspectate și de încărcătură politică. O incursiune în destinele miniștrilor care au condus diplomația românească relevă că și aceste portofolii sunt foarte periculoase. Indiferent de epoca istorică, miniștrii de externe au devenit ținte ale unor procese cu spectacol, represiunea politică fiind învelită pentru prezentare și salvarea aparențelor în pojghița subțire a legalității.

 

Galeria miniștrilor de Externe din ultimii 90 de ani, de la Nicolae Titulescu, de la primul mandat din 1927, la Teodor Meleșcanu, aflat acum în exercițiu, cuprinde o încărcătură de mari figuri politice, mulți cu destine tragice, morți în pușcării după procese politice. Justiția s-a aliniat în toate epocile la susținerea regimurilor care ordona sentințele pentru eliminarea adversarilor politici.

Dintre cei 16 titulari ai ultimelor două decenii ale regalității, de la Titulescu la Tătărăscu, până la 30 decembrie 1947, mulți au sfârșit în închisorile comuniste. I.Gh. Duca a fost asasinat de legionari, care, în scurta lor guvernare, au deschis procese publice de desființare civică împotriva lui Titulescu, aflat în exil voluntar. Ocupația sovietică și regimul stalinist au lovit în foștii șefi ai diplomației considerați mari dușmani ai puterii populare, judecați în procese cu sentințe dinainte dictate. Ion Antonescu și vicepremierul Mihai Antonescu, care au avut și conducerea Externelor în perioada războiului, până la 23 august 1944, sunt condamnați la moarte și executați în 1946. Mari figuri politice - Ion Mihalache, Istrate Micescu, Gheorghe Tătărăscu, Virgil Argetoianu, Mihail Manoilescu, Alexandru Vaida-Voevod - au murit în temnițele de la Aiud, Sighet, Rm. Sărat sau în arest.Doar Victor Antonescu a murit în țară, în patul lui; Vișoianu, Niculescu-Buzești, Comnen, Gafencu au scăpat cu viață în exil.

Procesul politic CPEx.

În perioada comunistă (1947-1989), Ministerul de Externe a avut 11 titulari. Ana Pauker a fost scoasă din sistem și ținută ani buni în arest la domiciliu la ordinul lui Dej. Schimbarea din 22 decembrie '89, considerată acum de procurori o lovitură de stat, aduce și judecarea liderilor regimului înlocuit. Dintre cei șase miniștri ai epocii Ceaușescu, trei primesc condamnări grele în procesul politic al CPEx. Ștefan Andrei și Ion Stoian iau condamnări de 14 ani. Ioan Totu se sinucide în condiții neclare când află că este condamnat la 16 ani. Procesul a fost considerat o farsă judiciară care anunța un drum strâmb pentru justiția democrației.

 

Trofeul Calității, recompensă pentru UE și NATO

Nici miniștrii postrevoluție nu au scăpat de anchete și procese penale. Încărcătura politică a proceselor pentru eliminarea lui Adrian Năstase a făcut din Trofeul Calității o mascaradă politică. Cel care a negociat intrarea României în Uniunea Europeană și NATO a fost trimis după gratii de patria recunoscătoare. Acum se află în pușcărie, condamnat la 4 ani, Adrian Severin, vânat de o echipă de la un tabloid britanic și ,,preluat” de procurorii Codruței Kovesi. Fostul președinte al OSCE se întreba cui servește reducerea capacității de negociere a țării prin anihilarea unor diplomați cu mare experiență. Petre Roman pierde procesul cu ANI; Corlățean și Meleșcanu sunt interogați de DNA în dosare care intră în zona neconstituționalității.

 

 

×