x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Polițist luat în vizor pentru o glumă cu polițiști

Polițist luat în vizor pentru o glumă cu polițiști

de Diana Scarlat    |    26 Iun 2017   •   10:20
Polițist luat în vizor pentru o glumă cu polițiști

O decizie luată de Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, de a cerceta un polițist, pentru o postare pe Facebook, a stârnit revolta multor angajați ai MAI, în special a celor care au muncă operativă. Polițiști din mai multe județe cer deja anchetarea șefilor IPJ Mureș care au decis cercetarea polițistului, dar și o redefinire clară a statutului polițistului, după ce angajatul MAI a primit atenționare pentru că a distribuit o caricatură cu referire la Poliția Locală.

Un polițist din Mureș este atenționat oficial să-și revizuiască în viitor „comportamentul virtual pe rețelele de socializare, pentru a preveni săvârșirea abaterilor disciplinare”. Explicația pentru deschiderea dosarului de cercetare este următoarea: „S-a constatat că ați preluat o postare de pe contul de utilizator „Polițiștii au umor”, care poate induce publicului impresia că polițist local poate ajunge orice redus intelectual”. Reacțiile au apărut imediat, pe site-urile angajaților MAI care s-au simțit lezați de o astfel de decizie luată de conducerea unui inspectorat județean. Sindicatul Europol a fost primul care a ripostat, printr-o postare pe site-ul propriu: „Un nou caz de domeniul absurdului îl are ca protagonist pe șeful IPJ Mureș, dar și pe Directorul Poliției Locale Mureș. Pentru că un polițist din IPJ Mureș a distribuit o postare a paginii „Polițiștii au umor”, cu o caricatură în care niște părinți își spuneau unul altuia că își vor face copilul polițist local, dacă nu îi va plăcea cartea, s-a declanșat Jihadul împotriva lui”.

Încălcarea dreptului la exprimare

„Este ridicol ceea ce s-a întâmplat. Din păcate, astfel de derapaje sunt frecvente, în ultimul timp, mai ales pentru că o mică parte din cei peste 40.000 de angajați ai MAI interacționează cu publicul, iar restul se ocupă de astfel de anomalii. Este o încălcare a dreptului la exprimare”, a explicat, pentru Jurnalul Național, comisar-șef Coste Dorin Ioan, șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Maramureș. Alți polițiști cer deja anchetarea conducerii IPJ Mureș, care a luat decizia de a-l cerceta pe colegul lor. „O astfel de acțiune se înscrie la abuz în serviciu. Conform statutului, polițistul trebuie să aibă o atitudine care să corespundă bunei cuviințe, dar o astfel de faptă nu se poate considera abatere. Este totalmente ridicolă și este făcută să timoreze. Ar trebui să revizuim și să redefinim statutul polițistului, ca să înțelegem ce anume nu putem face, dar și ce drepturi avem”, spune unul dintre polițiștii revoltați.

 

×