x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurori bețivani, specialitate penală DNA

Procurori bețivani, specialitate penală DNA

de Dan Constantin    |    18 Ian 2018   •   11:26
Procurori bețivani, specialitate penală DNA
Sursa foto: Razvan Chirita

Pentru DNA, o instituție autointitulată ,,model” de Codruța Kovesi, situațiile penale în care intră procurorii acestei structuri îi degradează ,,blazonul”. Cererile tot mai numeroase de plecare din DNA nu au explicații publice; aflăm doar despre cazurile care nu mai pot fi ascunse sub preș, la suspendarea din funcție a procurorilor pentru cercetarea lor penală și trimiterea în judecată. Prinși beți la volan, implicați în accidente rutiere, făcând caz de puterea lor în fața agenților de poliție - iată ipostaze care ridică implicit întrebări și asupra dosarelor instrumentate de procurorii bețivani.

Eugen Stoina, o vedetă a DNA, a provocat în 11 ianuarie 2018 un accident de circulație în București. Ziua în amiaza mare, la ora 15, pe o șosea uscată, a lovit puternic alte mașini care circulau regulamentar pe culoarul central de la Casa Scânteii spre Arcul de Triumf. Potrivit informațiilor noastre, avea o alcoolemie de 1,6 mg/l în aerul expirat, confirmată la proba biologică, unde s-a înregistrat peste 3 mg/l alcool pur în sânge. Limita de la care infracțiunea este sancționată de Codul Penal este de 0,8 mg/l alcool pur în sânge la proba biologică, deci Stoina a depășit de aproape patru ori nivelul care poate atrage pedeapsa cu închisoare până la 5 ani. Kovesi s-a grăbit să-l pună pe tușă pe procurorul prins beat mort la volan, care carambolează mașinile în trafic. DNA a cerut CSM, Secției procurori, revocarea lui Stoina din funcție, precizând că pilangiul se afla într-un concediu de două zile (11 și 12 ianuarie). Sunt suspiciuni că acest concediu a fost „fabricat” imediat după accidentul de lângă Arcul de Triumf, pentru a nu se trage concluzia că procurorii DNA ar fi beți în timpul serviciului, atunci când instrumentează dosarele anticorupție.

Stoina, vechi coleg cu Kovesi, întors la Sibiu

Stoina face o manevră rapidă, pe scurtătură, și cere transferul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, așa încât Secția procurori a CSM constată că solicitarea DNA de revocare din funcție nu mai are obiect. Este curat la mapa profesională până se va termina dosarul cu beția la volan. Între magistrați sunt bine cunoscute „faptele de arme” ale procurorului Stoina, promovat și el în 2006 la București, în același an în care colega lui de la Parchetul Tribunalului Sibiu, Codruța Kovesi, ajunge în fruntea Parchetului General. În 2008 „rezolvă” cazul celor 18 vameși de la Aeroportul Otopeni, arestați în „vrac”, dar găsiți nevinovați după un proces de opt ani. L-a scos pe tatăl Codruței Kovesi din dosarul Apostu, blocând înregistrări compromițătoare, dar a reușit să-l bage la apă pe Ilie Carabulea. Pe procurorul Betelie, care candida pentru CSM, îl scoate din cursă cu un dosar. O sursă rău-voitoare susține că Stoina ancheta cu pistolul la brâu, pentru intimidare, pornind dimineața cursa cu mărcile scoțiene afumate pe care voia să le egaleze în concentrație. Din 17 ianuarie, Eugen Stoina se prezintă, după 12 ani, la locul de unde a plecat. O așteptă și pe „șefă”, dacă sibianul Iohannis o va destitui.

Dosarul Poli Timișoara, pătat cu alcool

Dorobanțu Ciprian, fost procuror DNA la Timișoara, este inculpat pentru beție la volan. Dosarul se plimbă pe la instanțe, fapta fiind reținută ca infracțiune în 2016. Dorobanțu, și el revocat de Kovesi, este celebru pentru dosarul finanțării ilegale a clubului de fotbal Politehnica Timișoara. A trimis în judecată 11 persoane din conducerea administrației locale care au emis și aprobat o hotătâre a Consiliului Local din 2008. În ianuarie 2018, toți inculpații au fost condamnați cu suspendare. Marile spirite se adună: Dorobanțu este coleg acum la Parchetul Timișoara cu Luci Papici, fostul șef în DNA al procurorului Stoina. Luci este mare privitor, pe gratis, în cluburile de noapte. Fiecăruia după pofte, vine și răsplata!

×
Subiecte în articol: procurori dna