x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorii anti-Kovesi, executați de CSM

Procurorii anti-Kovesi, executați de CSM

de Ion Alexandru    |    05 Iul 2017   •   10:55
Procurorii anti-Kovesi, executați de CSM
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

Procurorii DNA Doru Țuluș și Mihaela Moraru, doi dintre semnatarii sesizării făcute la CSM împotriva Laurei Codruța Kovesi, au primit două lovituri din partea sistemului. Vineri, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a decis retragerea delegării celor doi din funcia de șef de secție la DNA, fără să-i anunțe, iar, ieri, Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să avizeze pozitiv solicitarea formulată, săptămâna trecută, de însăși Kovesi de încetare a celor doi din funcția de procurori ai Direcției Naționale Anticorupție. Acest aviz este unul consultativ, întrucât singura enitate care poate decide asupra demiterii celor doi procurori este plenul CSM. Țuluș și Moraru au făcut, la ieșirea de la audieri, acuzații fără precedent la adresa șefei DNA, dar au invocate și faptul că, ieri, la CSM, nu au putut să-și formuleze niciun fel de apărare.

 

Prin cererea formulată de Laura Codrușa Kovesi de revocare din funcția de procuror al DNA a lui Doru Țuluș și a Mihaelei Moraru, doi dintre cei mai vechi anchetatori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, șefa acestei instituţii a arătat că aceștia se fac vinovați de lucruri grave. Mai exact, pe Doru Țuluș îl acuză că, în 2014, a cedat drepturile litigioase afaceristului Mihai Rotaru, inculpat într-unul dintre dosarele ANRP instrumentate de DNA. În ceea ce o privește pe procuroarea Mihaela Moraru, aceasta este acuzată că nu a înregistrat un denunț, formulat de Dinu Pescariu, unul dintre denunțători DNA din dosarul “Microsoft 1”.

În realitatate, cei doi procurori au devenit indezirabili pentru conducerea DNA, săptămâna trecută, după ce au refuzat să se supună testului cu aparatul poligraf, în cadrul anchetei interne declanșată de Laura Codrușa Kovesi și instrumentată de adjunul acesteia, Marius Iacob. Verificările au fost demarate după apariția în presă a înregistrărilor din cadrul corilor din cadrul unei ședințe de lucru a secțiilor DNA, în care Laura Kovesi le dădea indicații subordonaților săi în legătră cu faptul că trebuie “înhățați” miniștri și că ar trebui chiar să se ajungă cu o anchetă la fostul premier, Sorin Grindeanu.

După ce scadalul a devenit public, șefa DNA a trimis procurorilor din subordine un e-mail în care îi ameninţa cu anchete și verificări, făcând presiuni pentru a afla cine anume a dat acele înregistrări în presă. Aceste aspecte fac obiectul unei plângeri disciplinare înaintată de procurori Doru Țuluș, Mihaela Moraru și Marian Nicolae Inspecției Judiciare a CSM împotriva conducerii DNA, pe care o acuză de îndeplinirea profesiei cu rea-credință, precum și de manifestări de natură să aducă atingere prestigiului independenei justiției și independenței procurorilor.

 

Revocați, pe șest, din funcțiile de conducere, de Augustin Lazăr

 

Imediat după ce a aflat de această sesizare, Laura Kovesi a cerut Secției pentru Procurori a CSM și Direcției de Organizare și Resurse Umane a CSM revocarea lui Doru Țuluș și a Mihaelei Moraru din funcția de procurori la DNA. La sfâșitul săptămânii trecute, în mod conspirat, procurorul general al României, Augustin Lazăr a dispus revocarea celor doi din funcțile de conducere în care erau legaţi la DNA, iar ieri a participat la ședina plenului CSM, dar și la ședința Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, opunându-se vehement audierii lui Țuluș și Moraru, pentru ca aceștia din urmă să-și poată susține apărările.

Într-un final, după două ore de așteptare pe holurile Consiliului, cei doi procurori au fost audiași în cadrul Secției pentru Procurori. Ei au solicitat acordarea unui termen ulterior, timp în care să ia la cunoștință despre motivele pentru care Laura Kovesi a cerut revocarea lor și pentru a-și putea formula apărările. Cereri care au fost response. La finalul audierilor, Secșia penru Procurori a emis un aviz în favoarea solicitării șefei DNA cu privire la revocarea celor doi procurori, aviz care este consultative, o decizie finală în ceea ce privește soarta lor urmând a fi luată de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii, într-o ședință viitoare.

De altfel, ședința Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în care s-a decis, parțial, soarta celor doi procurori care au supărat-o pe șefa DNA, a fost una secretă, după ce Laura Kovesi a solicitat ca presa să nu aibă acces la aceste lucrări.

 

Țuluș, lăsat fără polițiști judiciariști

Atât Doru Țuluș, cât și Mihaela Moraru au formulat, la ieșirea de la lucrările Secției pentru Procurori a CSM, acuzații grave la adresa conducerii Direcției Naționale Anticorupție. Doru Șuluș, considerat unul dintre apropiații fostului șef al DNA, Daniel Morar, a precizat că Laura Kovesi a cerut revocarea sa “pentru că am făcut plângerea la CSM”. Țuluș a precizat că nu el este persoana care a înregistrat-o pe Kovesi și nici cel care a dat aceste înregistrări în presă. “Am refuzat să fiu testat cu aparatul poligraf, din cel puțin două motive. Primul este că am dat deja o declarație în acest dosar, iar al doilea pentru că ancheta este făcută de o persoană care a participat la ședința respectivă, în care au fost făcute acele îregistrări”, spune Doru Țuluș. “După apariția acestor înregistrări, dar și după izbugnirea acestui scandal, a fost chemat un polițist de-al meu judiciarist și i s-a spus să plece, că nu mai este dorit acolo. Apoi, au fost chemați alți doi polițiști cu care lucram și au fost mutați la alt procuror. Nistor (Ciprian Nistor – adjunctul DNA, n.red.), a primit un SMS în care i se sugera că voi fi lăsat singur”, mai spune Țuluș, care a conchis că, ce se întâmplă în acest moment în DNA, este o caricatură.

Procuriarea Mihaela Moraru a venit cu acuzații și mai grave. Anume, că i s-a cerut să o rețină pe Elena Udrea, chiar și pentru 24 de ore, în ciuda faptului că plenul Camerei Deputaților a dat aviz negativ cererii DNA de arestare preventivă a acesteia. Mihaela Moraru susține că a refuzat să se supună acestui ordin.

 

Kovesi, Lazăr și Iohannis gândesc la fel

Laura Codrușa Kovesi a declarant, ieri, la intrarea în sediul CSM, că nu intenionează să-și idea demisia, refuzând să furnizeze orice fel de informații cu privire la motivele pentru care cere revocarea celor doi procurori. Asta, pentru că există două dosare aflate în curs de investigare la DNA. Imediat, în sprijinul șefei de la Anticorupţie a sărit și procurorul general al României, Augustin Lazăr, care a declarant, nici mai mult, nici mai puși, decât că “la DNA nu există nicio stare conflictuală ci, eventual, o stare conflictuală este în jurul DNA”. “DNA este o structură de elită a Ministerului Public, în care Uniunea Europeană a investit foarte mulți bani”. În legătură cu faptul că actuala conducere a DNA intenționează să-i testeze cu aparatul poligraf pe procurorii Direcției, Lazăr susține că “detectorul de minciuni, deși nu reprezintă o regină a probelor, îl poate ajuta pe cel care face investigaia să ajungă într-o zonă care poate elucida situația”.

Tot ieri, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare al Țării, președintele României, Klaus Iohannis, întrebat în legătură cu punctual său de vedere față de situația existentă la DNA, a susținut că este foarte mulțumit de activitatea Direcției Naționale Anticorupție și a Ministerului Public. În ceea ce privește înregistrările în care apare Laura Kovesi, președintele a precizat că nu crede că acele înregistrări sunt reale, însă, și dacă ar fi reale, consideră că apariția lor în spațiul public este “doar o scăpare a celor din DNA”. În final. Iohannis a adăugat că nu consideră că sunt motive pentru care să dispună suspendarea Laurei Kovesi din funcția de procuror șef al DNA.

 

Doru Țuluș, procuror indezirabil pentru Laura Codrușa Kovesi: “Am făcut o sesizare la Inspecția Judiciară și, după trei zile, am fost revocați din funcții”

 

 

×
Subiecte în articol: procurori kovesi CSM