x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Stresul naşterii, reclamat la Strasbourg

Stresul naşterii, reclamat la Strasbourg

de Dan Constantin    |    27 Apr 2017   •   15:34
Stresul naşterii, reclamat la Strasbourg

Românii se adresează la CEDO nu doar pentru condițiile de Ev Mediu din pușcării. La Strasbourg se află în lucru reclamația unei doamne însărcinate, stresate de o lacună legislativă, care nu-i asigură asistență pentru nașterea la domiciliu.

Sânziana Ioniță-Ciurez, născută în 1982, a depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Secția a patra, în 29 mai 2014, o reclamație împotriva României pentru că niciun medic, profesionist în domeniu, nu a fost de acord să asiste la o naștere la domiciliu. Reclamanta era însărcinată cu al doilea copil și avea o sarcină cu risc scăzut, potrivit amănuntelor date de juridice.ro care prezintă pe larg cazul. Sânziana Ioniță-Ciurez era monitorizată de o moașă certificată și de un medic obstetrician. Pentru că nu dorea să nască într-un spital public, a cerut asistență medicală de specialitate pentru a rezolva problema la domiciliu. Fiind refuzată, a fost obligată să nască într-un spital public unde, susține reclamanta, a fost supusă unei serii de proceduri medicale pe care nu le-a considerat necesare. Principalele nemulțumiri ale petentei la CEDO sunt de reținut: a fost separată de soțul ei în timpul travaliului; a stat într-un scaun cu rotile timp de circa o oră după ce a ajuns la spital; a avut trei examinări pelviene consecutive, efectuate de trei persoane diferite.

Acum reclamanta este însărcinată cu al treilea copil și „se teme de stresul de a da naștere la spital” și „nu poate opta pentru naștere la domiciliu din cauza incertitudinii legislative”. În consecință, în susținerea cererii, petenta din București invocă articolul 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului atunci când nu-și poate alege circumstanțele în care poate deveni părinte, lipsa sancțiunilor  pentru cei care-i refuză asistența la domiciliu expunând-o riscului de a naște fără ajutor specializat.

În plus, reclamanta se plânge, potrivit sursei citate, că „lipsa reglementării nașterilor la domiciliu constituie o discriminare împotriva ei pe motive de sex și de sarcină, în măsura în care nu-și poate exercita în mod liber și responsabil dreptul de a alege în ce circumstanțe să devină părinte, spre deosebire de femeile care doresc să nască într-un spital”. Parfum! Sânziana Ioniță-Ciurez lucrează la un ONG dedicat mamelor, unde figurează în conducerea acestei organizații care organizează și cursuri pentru moașe.

×
Subiecte în articol: cedo strasbourg