x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Testul adevărului pentru miniștrii Justiției

Testul adevărului pentru miniștrii Justiției

de Dan Constantin    |    18 Mai 2017   •   13:50
Testul adevărului pentru miniștrii Justiției
Sursa foto: Dan Marinescu/INTACT IMAGES

I-a venit rândul și lui Tudorel Toader să intre în scandalul ,,Arhiva SIPA” care frământă de peste un deceniu apele tulburi ale justiției românești. Subiectul se reia ciclic, apare ca o tornadă, zgâlțâie scaune înalte fără să le dărâme și se stinge, până la o nouă izbucnire, după un grafic programat de mâna invizibilă a sistemului. Niciunul dintre ocupanții portofoliului nu a reușit să taie nodul gordian, asupra tuturor planând bănuiala că vor să se hrănească din dosarele compromițătoare pentru magistrați, ascunse sub preș și ținute aparent sub cheie.

Ediția „Tudorel Toader” va aduce o clarificare în soarta acestei arhive sau va fi un motiv în plus pentru remanierea ministrului în viitorul apropiat? Liviu Dragnea dă valoare de test deciziilor ministrului Justiției, o dovadă că ,,este de bună-credință, un om corect”. Un prim mare pas spre clarificare ar fi desecretizarea raportului pe care ministrul Predoiu l-ar fi înaintat CSAT și care cuprinde incidentele de securitate produse în păstrarea arhivei SIPA. Mai multe declarații concordante plasează în perioada 2006-2007, a ministeriatului Monicăi Macovei, fapte de natură penală care ar fi adus atingere integrității arhivei și regulilor de acces la informațiile secretizate. După ce a preluat mandatul de la Macovei, Tudor Chiuariu a încercat să facă lumină în activitatea comisiei care avusese acces în arhiva SIPA, clasificată ca ,,secret de serviciu”. Consilierii ministrului Macovei, Cristi Vasilică Dănileț și Paul Silviu Dumitriu, sunt și acum ,,stăpânii secretelor” citite din dosare. Secretele nu au fost însă îngropate, ci, după unele declarații, au fost copiate și folosite pentru șantajarea unor magistrați. Arhiva ar fi fost spartă, câteva dosare sensibile sustrase, dar camerele video de supraveghere, ghinion, nu au funcționat vreo trei luni.

3.000 de pagini copiate din arhivă

Ingrid Mocanu, fost director în Ministerul Justiției, declară că în camerele unde se afla arhiva SIPA se afla și un copiator performant. Pe contoarul acestuia erau înregistrate 3.000 de pagini fotocopiate, afirmă Mocanu, care adaugă faptul că „în arhivă s-a intrat în timpul Monicăi Macovei”. Pe ce circuit au ieșit copiile din dosare? Istoricul Oprea susține că documente SIPA și informații din activitatea operativă a serviciului secret au fost livrate în exteriorul Ministerului Justiției și înainte de decizia de desființare a SIPA luată de Macovei în 2006. Marian Ureche, fost șef al SIPA, lucra și pentru SRI, de unde fusese transferat. Purtătorul de cuvânt al SRI nu comite acum vreo eroare când spune că instituția nu a avut acces la arhiva SIPA: avea informațiile înainte de arhivare! Băsescu a folosit date din arhivă pentru a bloca numirea Noricăi Nicolai la Justiție.

Arhiva, „închisă” la Administrația Penitenciarelor

Arhiva cu bucluc se află în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor. Mai mulți miniștri au vrut să scape de arhivă, dar nu au putut. Predoiu și apoi Prună au vrut să închidă subiectul mai mult pentru a acoperi neclaritățile din perioada Macovei. Documentul-cheie de care s-a blocat acțiunea ar fi raportul ministrului Predoiu. Fostul ministru spune că a trimis acest raport instituțiilor abilitate. Băsescu l-ar fi blocat, cert este că raportul SIPA nu s-a discutat în CSAT. Președintele Iohannis nu vrea să fie amestecat în scandal; purtătoarea de cuvânt de la Cotroceni precizează că președintele nu are competențe de a declasifica raportul lui Predoiu. Aceasta înseamnă că documentul nu s-ar mai afla la CSAT, ci la Ministerul Justiției, care are competența să-l desecretizeze.

 

 

×