x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Cine este vinovat de problemele RADET?

Cine este vinovat de problemele RADET?

de Diana Scarlat    |    28 Sep 2016   •   09:50
Cine este vinovat de problemele RADET?
Sursa foto: Victor Stroe

RADET, ELCEN și ROMGAZ au amenințat, pe rând, în ultimele zile, că Bucureștiul va rămâne fără apă caldă și fără căldură, din cauza datoriilor istorice. Aceste datorii de 12 ani sunt ale Primăriei Capitalei către RADET și ale regiei către ELCEN. Problemele ar fi trebuit să se rezolve încă de toamna trecută, dar soluțiile, deși au fost găsite, nu s-au aplicat.

Fostul primar general interimar Ştefănel Dan Marin declara în noiembrie 2015 că vina pentru problemele RADET nu este a lui, ci a fost un joc politic, menit să aducă la conducerea primăriei coaliția PNL-PMP. După ce Gabriela Firea a preluat conducerea PMB, problemele plăților către ELCEN și RADET au fost reluate de mai multe ori, culminând cu oprirea apei calde în Capitală. RADET are o datorie istorică de 285 de milioane de lei, dar nici măcar consilierii PNL nu au fost de acord cu plata acesteia de îndată, astfel încât să afecteze bugetul local.

 

Datoriile s-au acumulat în ultimii 12 ani, din cauză că PMB nu a plătit integral subvențiile către RADET, ci s-a achitat în fiecare lună cu cca. 20-25% mai puțin, conform declarațiilor fostului primar interimar, Ștefănel Dan. La rândul său, regia nu a făcut plățile către furnizorul ELCEN, care a acumulat datorii la ROMGAZ. Încă din octombrie 2015, Ștefănel Dan declara că PMB acumulase o datorie de 680 de milioane de euro reprezentând subvenții neachitate, începând din 2008. La această sumă s-au mai adăugat alte subvenții de 141 milioane de euro, pentru ultima parte a anului trecut. “Pâna la sfârșitul anului, Primaria Capitalei va plăti către RADET, iar RADET va putea face plăți în continuare către ELCEN și ELCEN către Romgaz, Distrigaz și Transgaz suma de 193 milioane lei, adică 42 milioane euro, sume care sunt prevăzute în buget, la capitolul subvenție”, a declarat, ieri, primarul general, Gabriela Firea, după întâlnirea cu reprezentanții Guvernului.

 

Populația a plătit la zi factura, deci nu are de ce să fie pedepsită din cauza unor litigii comerciale sau neînțelegeri dintre două companii ale statului. Problema acum este de competența Guvernului. Gabriela Firea, primar general

 

×