x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Despre vie, vaci și vot, la Cuca Măcăi

Despre vie, vaci și vot, la Cuca Măcăi

de Mariana Zaharia    |    28 Sep 2020   •   10:10
Despre vie, vaci și vot, la Cuca Măcăi

Votu-i vot și la capătul pământului! Sau la Cuca Măcăi, expresia pe care românii o folosesc atunci când vor să exprime ideea unei localități care este foarte departe de civilizație. Satul chiar există în județul Argeș și nu este deloc rupt de civilizație. Drumul se face în stânga din șoseaua națională Pitești-Vâlcea și nu există nicio uliță fără asflat. În unele locuri, peisajul te lasă fără cuvinte. La secția de votare Cuca Măcăi sunt înscriși pe liste 500 de alegători și rareori nu vin toți să voteze.

 

Votul s-a desfășurat tot în condiții de pandemie și la Cuca, așa că oamenii au pus măștile și apoi au intrat în secție. Acolo i-a întâmpinat un paznic care le-a măsurat temperatura și le-a dat dezinfectant. A atins doar el bidonul și localnicii au stat, la propriu, cu mâinile întinse la dezinfectat. În secție au fost puși să își treacă singuri buletinele prin aparatul care le verifică. Unora le-a reușit, altora, nu. Dar i-au ajutat membrii comisiei acolo unde a fost posibil. Doar două cabine de vot au fost instalate în secție, iar urnele sunt aceleași care se folosesc de ani de zile, dar nu pare să deranjeze pe nimeni. Pentru că erau doar două cabine, s-au format și cozi la intrare, iar oamenii au găsit în asta o posibilitate să facă schimb de sfaturi legate de gospodărie. „Eu îi explic acum vecinului meu când este potrivit să culeagă strugurii. Acum e bine, a dat bruma un pic. Să vedeți ce vin bun o să facă. Și ne și ajutăm unii pe alții. Al doilea subiect este țuica, să știți, căci va veni timpul să facem și asta. Nu e toamnă fără țuică. Dar, să le spuneți tuturor, domnișoară, acolo la ziar la dumneavoastră, că noi suntem oameni gospodari. Avem și animale. Și noi purtăm mască mereu, nu plecăm nicăieri fără”, ne spune unul dintre localnici.

 

Localnicii îi invită pe români la ei în sat

„Să luați prune din livada mea, domnișoară. Să nu cumva să plecați la București fără. Luați multe să vă faceți magiun. Aș merge eu cu dumneavoastră, dar îmi e teamă că îmi fuge vaca. Și stau aici cu ea pe câmp, apoi, când se satură, o duc acasă. Mănânc de prânz, mă îmbrac frumos și merg la votare. Eu nu am lipsit niciodată de la vot și am o vârstă înaintată. La noi în sat este bine, domnișoară. Mă mai sună de pe la compania de telefoane cu oferte și se amuză când citesc adresa. Cine nu crede că la noi e frumos, să vină. I-am spus și unei doamne la telefon să își ia familia că îi cazez la mine și să vadă ce liniște e. Sigur va reveni”, spune Ilie Marin. El spune că la alegeri nu se merge oricum, ci cu voie bună, cu veselie, că e o zi importantă.

 

Patru candidați/loc

Un alt lucru comun pe care l-am întâlnit la mulți oameni veniți la vot a fost că nu știau numărul candidaților. Fiecare îl știa doar pe cel pe care avea de gând să spună ștampila. Dar și faptul că votul este confidențial. Indiferent cine va ieși primar, oamenii din Cuca sunt optimiști și cred că pentru ei vor urma vremuri bune. „La sat se votează omul. Să țineți minte de la noi că regula asta e valabilă și acum”, spun localnicii.

×