Europa întreagă este afectată în această perioadă de frigul extrem, ninsorile abundente şi rafalele puternice de vânt, care au provocat moartea a cel puţin 30 de persoane, relatează agenţiile internaţionale de presă. Temperaturile scăzute şi viscolul sunt la ordinea zilei în Balcani, dar şi în Polonia şi Cehia. În numeroase zone, ninsorile abundente au paralizat traficul. Ministerul român al Afacerilor Externe a emis deja avertizări de călătorie pentru Serbia, Ungaria, Slovenia.
Zece morţi este bilanţul deceselor înregistrate numai în Serbia, Bosnia şi Croaţia în urma valului de frig abătut în ultimele zile asupra Europei. Autorităţile din Croaţia şi Slovenia spun că nu au mai văzut zăpezi atât de mari de aproape 60 de ani. Nămeţii au aici şi jumătate de metru înălţime.
Echipele de salvare au fost nevoite să scoată tancurile pentru a deszăpezi autocarele blocate pe şosele şi pentru a scoate camioanele derapate în şanţurile de la marginea drumurilor. Serbia a interzis intrarea în ţară a camioanelor grele şi numai la graniţa cu Bulgaria şirul de TIR-uri a depăşit 10 kilometri. Iarnă grea şi în afara Balcanilor - în Germania, temperaturile au scăzut până la minus 20 de grade, meteorologii au anunţat noi căderi de zăpadă şi sute de zboruri au fost deja anulate. Minus 27 de grade au fost în Cehia - unde au fost anunţate şapte victime din cauza hipotermiei. Iar în Elveţia se pare că a fost polul frigului cu aproape minus 30 de grade. Tot în ţara Cantoanelor, 11 oameni au murit îngropaţi de o avalanşă. Zăpezile au paralizat şi Olanda, Belgia şi nordul Franţei.
Zece persoane au murit în acest weekend în Polonia, unde temperaturile au scăzut sub -15 grade Celsius în anumite regiuni, iar trei în Republica Cehă, unde temperaturile au scăzut la -27 de grade Celsius.
În Polonia, primă ofensivă a frigului înregistrată în luna octombrie a provocat deja moartea a 14 persoane, reaminteşte agenţia France Presse. Iarna trecută, circa 200 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza hiportermiei provocate de condiţiile meteo nefavorabile. Majoritatea persoanelor decedate în această ţară sunt fără domiciliu stabil, deseori aflate în stare de ebrietate.