x close

A murit Mihai Stănescu, unul dintre cei mai mari caricaturiști români

0
14 Apr 2018 - 13:46
A murit Mihai Stănescu, unul dintre cei mai mari caricaturiști români

Mihai Stănescu, unul dintre cei mai mari caricaturiști români, cel mai incomod artist plastic din anii regimului comunist, s-a stins din viață noaptea trecută după o îndelungată suferință.

Mihai Stănescu, în vârstă de 78 de ani, s-a retras din activitatea creatoare și de pe scena publică în urmă cu trei ani și jumătate, după cum a declarat pentru Realitatea.net fiica artistului, Daiana Stănescu.

Fiica marelui artist a cerut discreție din partea presei și a opiniei publice. 

Mihai Stănescu a devenit celebru și datorită faptului că a fost singurul caricaturist român care, trăind la București, cu Securitatea pe urme, a criticat în mod deschis regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu.

Mihai Stănescu s-a născut 20 iulie 1939, satul Grădiștea, lângă Mizil). A absolvit liceul la Buzău, apoi, contrar sfatului mamei sale de a da la Medicină, a urmat la Iași al doilea liceu, cel de arte plastice, unde a fost înscris direct în anul II. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" din București în 1966.

După facultate Mihai Stănescu a fost repartizat la Ministerul Turismului, unde a făcut grafică publicitară, de unde a demisionat după 6 ani. A revenit după un an și a mai lucrat alți șase ani. În 1978, a devenit liber-profesionist.

Pe lângă multitudinea de premii internaționale, obținute în anii 1970 și 1980, care i-au adus faima, Mihai Stănescu a devenit celebru și datorită faptului că a fost singurul caricaturist român care, trăind la București, cu Securitatea pe urme, a criticat în mod deschis regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu.

În 1992, adaptându-se la economia de piață, Mihai Stănescu și-a deschis un magazin lângă Sala Palatului, în încăperea relativ mică a unui fost debit de tutun. Magazinul, botezat „Erata", a funcționat până în februarie 2016. Aici au fost vândute căni, cărți poștale, tricouri și sacoșe de pânză imprimate cu desenele sale, dar și albume de caricatură și desene originale ale artistului.

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale lui Mihai Stănescu a fost seria de fotografii cu fiica sa Daiana Stănescu, pe care a fotografiat-o, în aceeași rochie, între vârstele de 6 și 29 de ani.

Expoziția „Daiana, la diferite vârste, fotografiată în aceeași rochie", a fost vernisată în 2003, la salonul de carte Bookarest și reluată în 2004, la Galeriile Orizont din București, potrivit Wikipedia.

Mihai Stănescu este autorul logo-ului „Bookarest", sub care a funcționat, până în 2006, târgul de carte de vară de la București (în prezent, denumit „Bookfest"). O altă idee a sa, pe aceeași temă, este semnul de carte autocolant, adresat cititorilor leneși, care se împotmolesc și renunță la lectură.

În decembrie 2000, președintele României Emil Constantinescu (1996-2000) i-a acordat Ordinul Național „Steaua României" în grad de „Cavaler", „dorind a-i răsplăti meritele excepționale pentru realizări artistice și pentru promovarea culturii".

Ultimul album al lui Mihai Stănescu este din 2014: „De unde îți vin ideile, Mihai Stănescu?".

 

"Nefiind talentat, am obţinut totuşi vreo 40 premii"

“M-am născut la aceeaşi dată cu împăratul Etiopiei, Haile Selassie I, într-un sat de lângă Mizil. Nu obişnuiesc să-mi serbez ziua de naştere, particip la aniversările altora şi fac aceeaşi glumă la sfârşitul petrecerii, adresându-mă gazdei: < N-aveam nişte flori? Lasă, nu le mai iau >.

În primii ani de şcoală eram un elev mediocru, însă primeam în fiecare an premiul I cu coroniţă împreună cu o colegă, ea - pentru că merita, eu - pentru că mama mea era primar. În 1949, ne-am făcut bagajul (un pat, o saltea umplută cu paie, o vacă) şi ne-am mutat la oraş, în Buzău, unde eu am absolvit liceul, apoi am urmat liceul de artă din Iaşi. Nereuşind la facultate în primul an, m-am întors la Buzău, unde am fost pe rând profesor de desen la şcoala ajutătoare, scriitor de borne kilometrice, la Întreprinderea de drumuri şi poduri, scriitor de preţuri la < Alimentara >. În prezent, sunt cetăţean de onoare al oraşului Buzău şi beneficiez de gratuitate pe mijloacele de transport în comun în această localitate. În fiecare an, primarul îi învită pe cei cu cetăţenie pentru a le înmâna un plic... Cu această ocazie îmi las maşina la intrarea în oraş, după care călătoresc cu autobuzul până la primărie... Îmi pare rău că buzoianca Elena Udrea nu face parte din grupul nostru. Oricum, eu o admir, aşa cum l-am admirat şi pe preşedintele Băsescu până în ziua când a angajat la Cotroceni, în funcţia de consilier, un individ pe nume Răzvan Murgeanu care îmi datorează o sumă de bani din timpul campaniei electorale 2009. De fiecare dată când ne întâlnim îmi zice: < Mă, n-am bani, mai caută-mă peste câţiva ani! >. Există şi politicieni pe care îi admir pentru puterea lor de muncă, cum e Victor Ponta care a reuşit să fie în acelaşi timp şi premier şi ministru interimar la Învăţământ, la Justiţie, la ICR, la Transporturi şi în curând interimar la postul de vice-prim-ministru.

M-aţi întrebat ce a contat în cariera mea, talentul sau norocul? Am avut noroc să trăiesc în timpul Dictaturii, altfel cărţile mele n-ar fost interzise, iar eu n-aş fi devenit cunoscut. Nu sunt nostalgic precum cei de la postul tv care şi-au propus să reabiliteze familia Ceauşescu, difuzând emisiuni la care participă aceeaşi invitaţi, printre care foşti militari beneficiari de pensii nesimţite. De la aceştia aflăm cât de umani erau cei doi dictatori care au ordonat uciderea revoluţionarilor de la Timişoara, câte accidente a făcut Nicuşor când se urca la volan, câţi amanţi a avut Ceauşeasca, etc. Felicit acest post pentru că şi-a propus reabilitarea unui fost puşcăriaş care a venit, împreună cu colegii săi mineri, la Bucureşti, să facă ordine.

Nefiind talentat, am obţinut totuşi vreo 40 premii. În străinătate, nu în ţară, aşa se explică faptul că Uniunea Artiştilor Plastici a considerat că nu merit o pensie mai mare de 3 milioane vechi, în timp ce toţi colegii mei, graficieni ajunşi la vârsta pensionării, primesc lunar o indemnizaţie de merit în valoare de 18 milioane din fondurile Academiei Române. Mi s-a întâmplat ca funcţionara de la Poştă să mă întrebe dacă pensia este de handicap. < Am eu faţă de handicapat?! >, am întrebat-o. < Sunt multe persoane care beneficiază fără să fie... >, s-a scuzat ea.

Primul premiu l-am câştigat, în 1979, la un concurs, în Belgia. La festivitatea de premiere am ajuns cu patru luni întârziere după ce, la 10 august 1979, am declarat greva foamei pentru a obţine paşaport. (ASRI, Fond < D > dosar nr 11. 159, vol. 6. f. 144-145). I-am telefonat maică-mii, la Buzău, să vină în Belgia să cheltuim banii pe care i-am primit. Ajunsă la Bruxelles mi-a povestit că, după a fost schimbat trenul la Viena, a stat mai mult la WC, nevenindu-i să creadă că e aşa de curat. Ieşea din compartiment şi se ducea doar să privească şi să se minuneze. Apropo de curăţenie, Londra a fost un oraş curat până au apărut conaţionalii noştri romi care-şi fac nevoile în centrul oraşului pe trotuarele din faţa magazinelor Gucci, Valentino, Paul Smith, YSL şi în parcul de lângă palatul Buckingham, unde merge zilnic la serviciu Regina, în Bentley, precum Regele imobiliarelor din Ilfov care a lovit un tren în timp ce vorbea la mobil.

După '89 m-am adaptat economiei de piaţă. Mi-am deschis un magazin şi am vândut căni, iar cu banii obţinuţi am tipărit albume care stau nevândute întrucât ori lumea nu mai are umor, ori ideile mele sunt prea subtile pentru a fi înţelese. Imediat după Revoluţie am lansat un album în tiraj de 100 exemplare. Am vândut 5000 bucăţi, în trei ore, multe, în comparaţie cu Coelho – 200 bucăţi, la lansarea de la Humanitas, Salman Rushdie – 1000, la Târgul Gaudeamus sau Herta Müller – 150. Câtă modestie!!! Sunt în faliment cu afacerea, în butic intră cel mult un client pe zi. Într-o zi, o tânără m-a întrebat dacă mai trăieşte Stănescu. Acum duc tratative cu un tip care doreşte să cumpere spaţiul pentru a vinde etnobotanice, după ce primeşte aprobarea pensionarilor din bloc.

Ce îmi doresc cel mai mult, la acest început de an de viaţă? Mi-aş dori ca primarul Capitalei să-i amendeze pe cei care urâţesc oraşul lipind afişe peste tot, mi-aş dori să dispară câinii vagabonzi, cerşetorii şi parcagii, să fie desfiinţat din Piaţa Universităţii, crucile să fie duse înapoi la Mogoşoaia pe mormintele care au fost profonate în 1990. De asemenea, îmi doresc să primesc o invitaţie la nunta Biancăi Drăguşanu.

M-aţi întrebat ce desen m-ar reprezenta atunci când voi împlini 100 de ani... Cred că s-ar potrivi desenul, apărut în luna mai 1968, în revista Flacăra, care reprezintă un bătrân bolnav, în pat, cu medicamentele alături, pe noptieră. Pe uşă, intră Moartea cu coasa, iar el zice < Doamne, am trăit s-o văd şi p-asta! >”
 

Sursa Jurnalul National 23 iulie 2013

Citeşte mai multe despre:   mihai stanescu

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 


Mai multe titluri din categorie

Platforma România 100: Coaliţia PSD-ALDE se pregăteşte să transforme România într-un paradis penal

Platforma România 100: Coaliţia PSD-ALDE se pregăteşte să transforme România într-un paradis penal
 Platforma România 100 consideră că prin modificările propuse la Codul penal şi la cel de procedură penală coaliţia PSD-ALDE se pregăteşte să transforme România "într-un paradis...

Expoziţie şi concert pentru o supravieţuitoare a incendiului din Colectiv, la Braşov

Expoziţie şi concert pentru o supravieţuitoare a incendiului din Colectiv, la Braşov
Asociaţia Fotografilor de Concert #FIND_US organizează, sâmbătă, de la ora 19,30, în clubul Rockstadt din municipiul Braşov, un eveniment destinat strângerii de fonduri pentru Flavia Lupu, una...

Adrian Iacob, rector al  Academiei de Poliție

Adrian Iacob, rector al  Academiei de Poliție
Prof. univ. Adrian Iacob a fost numit prin ordin al Ministrului de Interne, Carmen Dan, RECTOR AL ACADEMIEI  DE POLIȚIE „Alexandru Ioan Cuza” din București. Anterior, Adrian Iacob a fost ales ca rector de...

Tiraspolul cere sprijinul Moscovei pentru anihilarea "consecinţelor negative" ale controlului comun moldo-ucrainean la frontieră

Tiraspolul cere sprijinul Moscovei pentru anihilarea "consecinţelor negative" ale controlului comun moldo-ucrainean la frontieră
Administraţia separatistă de la Tiraspol cere sprijinul Rusiei pentru a anihila "consecinţele negative" ale aplicării regimului de control comun moldo-ucrainean la punctul de trecere...

Angajaţi MAI participă la campania de plantare de stejari în memoria soldaţilor căzuţi pe câmpul de luptă în Primul război Mondial

Angajaţi MAI participă la campania de plantare de stejari în memoria soldaţilor căzuţi pe câmpul de luptă în Primul război Mondial
Aproximativ 600 de pompieri, poliţişti, jandarmi şi angajaţi ai altor structuri ale Ministerului Afacerilor Interne participă voluntar, sâmbătă, la campania de plantare de stejari în memoria celor...

Spectacol de Ziua Mondială a Circului pentru 1.600 de copii defavorizaţi din Bucureşti

Spectacol de Ziua Mondială a Circului pentru 1.600 de copii defavorizaţi din Bucureşti
Ziua Mondială a Circului va fi sărbătorită sâmbătă, la Circul Metropolitan Bucureşti, cu o reprezentaţie a spectacolului "Băiatul care a învăţat să zboare" pentru 1.600 de copii...

China salută anunţul Coreei de Nord privind suspendarea testelor sale nucleare şi balistice

China salută anunţul Coreei de Nord privind suspendarea testelor sale nucleare şi balistice
China a salutat anunţul făcut de Coreea de Nord privind suspendarea testelor sale nucleare şi balistice, informează sâmbătă dpa. Beijingul va susţine dezvoltarea economică şi denuclearizarea Peninsulei...

Expoziţie de tehnică şi exerciţii demonstrative în Parcul Carol, de Ziua Forţelor Terestre

Expoziţie de tehnică şi exerciţii demonstrative în Parcul Carol, de Ziua Forţelor Terestre
Ziua Forţelor Terestre va fi marcată sâmbătă, în Parcul Carol din Capitală, printr-o expoziţie de tehnică, exerciţii demonstrative şi activităţi cultural-recreative, iar duminică manifestările or...

Regina Elisabeta a II-a împlineşte astăzi 92 de ani

Regina Elisabeta a II-a împlineşte astăzi 92 de ani
Regina Elisabeta a II-a împlineşte sâmbătă 92 de ani, iar ceremoniile omagiale cu acest prilej vor fi conduse de premierul Regatului Unit, Theresa May, informează DPA. May a apreciat deja, vineri,...

Partidul Democrat dă în judecată Rusia, echipa Trump și WikiLeaks

Partidul Democrat dă în judecată Rusia, echipa Trump și WikiLeaks
Partdul Democrat a depus o plângere pentru chemarea în judecată a Rusiei, echipei de campanie a lui Trump și organizației WikiLeaks pentru conspirație menită să diminueze șansele la prezidențialele pentru...

Horoscop zilnic 21 aprilie 2018: Gemenii primesc un cadou în bani

Horoscop zilnic 21 aprilie 2018: Gemenii primesc un cadou în bani
Horoscop 21 aprilie 2018. Iata ce vă rezerva astrele pentru ziua de sambata, 21 aprilie 2018.   Horoscop 21 aprilie 2018 pentru Berbec Berbecul astăzi va fi încântat să observe activitatea...

Horoscop. Tot ce trebuie sa stii despre Zodia Taur

Horoscop. Tot ce trebuie sa stii despre Zodia Taur
Zodia Taur, o zodie feminină de pământ, definită de stabilitate şi guvernată de planeta Venus, este a doua din zodiacul clasic european, care cuprinde 12 zodii. Începe pe data de 21 aprilie şi se încheie pe...

Coreea de Nord anunţă suspendarea testelor nucleare şi cu rachete

Coreea de Nord anunţă suspendarea testelor nucleare şi cu rachete
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunţat sâmbătă suspendarea testelor nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord, informează agenţia sud-coreeană de presă Yonhap. "Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri test...

Un adolescent britanic a fost condamnat la doi ani de detenţie pentru că a piratat contul unui ex-şef al CIA

Un adolescent britanic a fost condamnat la doi ani de detenţie pentru că a piratat contul unui ex-şef al CIA
Un adolescent britanic care a reuşit să pirateze conturile unor înalţi responsabili americani, inclusiv pe cel al fostului director al CIA John Brennan, a fost condamnat vineri la Londra la doi ani de detenţie...

Gazprom vrea să pună capăt contractelor cu Ucraina la un tribunal de arbitraj

Gazprom vrea să pună capăt contractelor cu Ucraina la un tribunal de arbitraj
Grupul rus Gazprom a anunţat vineri că a depus o solicitare la un tribunal internaţional de arbitraj în care cere terminarea contractelor de furnizare şi tranzit de gaze naturale încheiate cu Ucraina,...
Serviciul de email marketing furnizat de