x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A venit zapada

A venit zapada

de Sorin Anghel    |    19 Noi 2005   •   00:00
A venit zapada

Romania va fi, din acest week-end, sub domnia zapezilor. Imaginea de mai sus arata ca, in Poiana Brasov, inca de ieri iarna si-a intrat deja in drepturi. O atentionare a Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), privind racirea brusca a vremii si iminentele ninsori de pe intreg teritoriul tarii, a fost trimisa deja tuturor prefecturilor.

POIANA BRASOV
Previziunile meteorologilor fata de ninsorile din acest week-end s-au adeverit. La Poiana Brasov s-au pronosticat trei zile cu caderi neincetate de zapada, astfel ca in statiunea de la poalele Muntilor Postavaru iarna si-a intrat in drepturi.

Ieri, vremea din Brasov era una cainoasa. Un frig patrunzator si o ploaie marunta iti luau orice pofta de plimbare. Timp de stat in casa si de numarat banii. Statia de plecare a autobuzului spre Poiana Brasov e pustie. Altadata e coada de 100 de metri si, ca sa prinzi un loc, trebuie sa rabzi in frig vreo doua ore.

Prima bucata a drumului ce urca printre brazi nu anunta cu nimic ceea ce te asteapta sus. Se circula lejer. Dintr-o data, intri intr-o ceata groasa, care parca te sperie. Iti dai seama ca mai ai un pic si te intalnesti cu zapada. Imediat incep sa apara si primii fulgi, astfel ca la intrarea in Poiana Brasov te trezesti in mijlocul unei ninsori care imbraca statiunea in straie alb si verzi.

ATMOSFERA. Ziua de ieri a fost linistita in localitatea brasoveana. Pe strazi abia daca zareai cate un ratacit care lucreaza pe la unitatile hoteliere de aici. Turistii sunt o raritate acum, astfel ca atmosfera seamana izbitor cu cea existenta de 1 Mai pe Litoral. Lipsesc rockerii betivi, dar aici nu le duce nimeni dorul. Singurul loc unde se mai misca ceva e pe santierul unde se construieste telegondola Postavarul Express. Lucrarea trebuie incheiata pana la jumatatea lunii decembrie, dar pana atunci se mai poate folosi si vechea telecabina.

AVERTIZARI METEO
Vremea se va raci "accentuat" in cea mai mare parte a tarii. Este asteptata ninsoare in majoritatea tarii, iar zapada se va depune in special la munte. Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a transmis ieri o avertizare a ANM catre prefecturile tuturor judetelor. Potrivit documentului citat, vremea se va raci "accentuat", temperaturile urmand sa fie cu pana la 10 grade Celsius mai mici decat media normala in aceasta perioada a anului. Ninsorile vor fi asociate si cu intensificari de vant, indeosebi in estul tarii si la munte.

Cele peste 500 de utilaje de deszapezire din Capitala sunt in alerta pentru prima ninsoare. Pentru week-end sunt prognozate precipitatii de peste 40 de litri pe metru patrat. Ca-n fiecare an, edilii Capitalei se declara pregatiti de interventie, dar asta nu constituie o garantie ca pe strazi se va circula macar decent ca efect al activitatii firmelor de deszapezire.
×
Subiecte în articol: observator