x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ascensiunea spectaculoasă a turnătorului lui Ponta şi Şova

Ascensiunea spectaculoasă a turnătorului lui Ponta şi Şova

de Cristian Anton    |    08 Aug 2016   •   09:48
Ascensiunea spectaculoasă a turnătorului lui Ponta şi Şova
Sursa foto: SIMION MECHNO/ROMPRES/

Radu Ştefan Cernov, martorul cheie din dosarul în care Victor Ponta şi Dan Şova sunt judecaţi pentru prejudicierea complexelor energetice Turceni şi Rovinari, a avut parte de o ascensiune spectaculoasă după ce şi-a turnat la DNA foştii parteneri. Avocatul cu peste o jumătate de milion de euro cash, la saltea, a ajuns în conducerea mai multor companii de stat, calitate în care şi-a permis tot felul de năzdrăvănii. Astfel, Cernov s-a numit pe sine însuşi director în cadrul Transelectrica, din calitatea sa de membru în Consiliul de Supraveghere la aceeaşi societate.

Radu Ştefan Cernov este, din decembrie 2015, director al Direcţiei Juridice şi Contencios din cadrul CNTEE Transelectrica SA, „în urma concursului organizat de Companie, printr-o procedură total transparentă de recrutare şi selecţie, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare şi a procedurilor interne ale Companiei”, după cum anunţa, cu mândrie, societatea de stat. Problema este că Cernov făcea parte, din mai 2014, şi din Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, structură care decide, printre altele, şi cine sunt directorii companiei. O promovare bine venită, în condiţiile în care indemnizaţia sa de la Consiliul de Supraveghere era una simbolică, de 27.000 lei pe an, în timp ce un director Transelectrica câştigă şi 280.000 de lei.

Muncea 27 de ore pe zi

Contractele de asistenţă juridică prestate de SCA Şova şi Asociaţii în perioada 2007- 2008 pentru complexele energetice de la Turceni şi Rovinari au ajuns în atenţia DNA în 2011, după o sesizare ANAF. Ulterior, Radu Cernov, cel care era partener în casa de avocatură amintită şi a „muncit” cot la cot cu Victor Ponta şi Dan Şova în derularea acelor contracte, a devenit simplu martor. Asta în condiţiile era chiar mai harnic decât asociaţii săi, decontându-şi 21, 23 şi chiar 27 de ore pe zi asistenţă juridică pentru CE Turceni şi Rovinari. Procurorii au fost însă interesaţi doar de activitatea politicienilor Ponta şi Şova, astfel încât lui Cernov i s-au iertat toate potlogăriile, mai ales că avocatul a pledat fără probleme împotriva foştilor parteneri.

N-a mai vrut să fie milionar

Beneficiile pentru Radu Cernov abia au început, deşi turnătorul lui Ponta şi Şova a fost un veritabil avocat minune, ieşind în 2001 de pe băncile facultăţii direct în funcţii guvernamentale, ca şi consultant personal al lui Dan Nica, ministrul de atunci al Comunicaţiilor. Ulterior, apare şi în conducerile unor structuri de stat precum Institutul Naţional de Cercetare în Comunicaţii (2001- 2003), Inspectoratul General în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (2001- 2003), Romtelecom (2002- 2003), secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor (2002- 2003) etc. După delaţiunile din dosarul DNA, cariera lui Cernov la stat cunoaşte însă un veritabil boom, avocatul regăsindu-se în tot fel de consilii de administraţie la companii precum Metrorex, Romatsa, Telecomunicaţii CFR, ARR, Transelectrica, CNADNR, CFR sau Transgaz. Posturi foarte bine plătite, mai ales la Transgaz, unde câştigă peste 300.000 de lei net, pe an. Chiar şi aşa, am putea spune că Radu Cernov a acceptat toate aceste funcţii la stat, după anul 2013, din pur patriotism. Pentru că este greu de acceptat o altă explicaţie, în afară de dragostea de ţară, atunci când renunţi la venituri de 1.135.741 lei în 2013, respectiv 2.394.004 lei de pe urma SCA Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii. Practic, Cernov a refuzat să mai fie milionar în privat, pentru câteva joburi la stat, de zece ori mai puţin plătite.  


Victor Ponta şi Dan Şova sunt judecaţi într-un dosar privind contractele de asisten?ă juridică acordate de SCA ?ova ?i Asocia?ii companiilor de stat CE Turceni şi CE Rovinari, dosar în care prejudiciul se ridică la 155 de milioane de lei. Casa de avocatură în care era partener şi Radu Cernov ar fi încasat foloase necuvenite, pentru servicii de consultanţă închipuite, în valoare de 3,455 milioane de lei.

În ultima sa declaraţie de avere, Radu Cernov arată că a încasat indemnizaţii în valoare totală de peste 400.000 lei, de la cinci companii de stat. Avocatul nu are încredere în bănci, din moment ce ţine la BCR doar 130.000 lei, păstrând la saltea nu mai puţin de 574.000 de euro, cash.

DNA şi-a bazat cererea de arestare preventivă a senatorului Dan Şova în dosarul Turceni- Rovinari pe declaraţiile date de apropiatul său Radu Cernov. Acesta a spus că documentele legate de serviciile de asistenţă juridică acordate în perioada 2007- 2008 au fost întocmite abia în 2011, pe fondul scandalului mediatic.

×