x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atentatul de la Tel Aviv a avut loc în apropierea Institutului Cultural Român

Atentatul de la Tel Aviv a avut loc în apropierea Institutului Cultural Român

de Marina Constantinoiu    |    21 Noi 2012   •   14:56
Atentatul de la Tel Aviv a avut loc în apropierea Institutului Cultural Român
Sursa foto: Daniel Bar-On/AFP

Bomba a fost amplasată sub unul dintre scaunele situate la mijlocul autobuzului


Cel puţin 21 de persoane au fost rănite, dintre care două se află în stare gravă, într-o explozie produsă la bordul unui autobuz, la Tel Aviv, în apropierea unei baze militare, pe bulevardul Shaul Hamelech, din centrul oraşului, unde se află şi Institutul Cultural Român.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Ierusalim, Poliţia israeliană a precizat că dispozitivul exploziv a fost amplasat sub unul dintre scaunele situate la mijlocul autobului.
Atacul, salutat în Gaza
La Gaza, scene de bucurie au izbucnit după anunţarea exploziei, atacul terorist fiind deja salutat de organizaţia islamistă Hamas, care-l consideră un gest firesc pe fondul conflictului din Fâşia Gaza, potrivit corespondenţilor de presă străini.
Poliţia operează verificări ale vehiculelor care călătoresc dinspre Tel Aviv spre Ierusalim, relatează site-ul ynetnews.com. Sursa citată precizează că nouă miniştri ai Cabinetului condus de Benjamin Netanyahu urmează să se întâlnească la ora 14:30 la baza militară Kirya din Tel Aviv, în apropierea căreia a avut loc explozia. Întrevederea fusese plănuită înaintea atentatului de la bordul autobuzului, precizează jurnaliştii de la ynetnews.com.
Site-ul precizează că, potrivit unor surse concordante, gruparea Brigăzile Martirilor al-Aqsa şi-ar fi asumat responsabilitatea pentru comiterea atentatului din metropola israeliană, precizând că teroristul care l-a comis a reuşit să scape. Pe de altă parte, şi Comitetele Rezistenţei Populare, o altă grupare palestiniană, a revendicat atentatul.
Hamas:”Vom continua”
Purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, a declarat pentru postul de televiziune panarab Al-Arabiya că mişcarea islamistă va continua să răspundă “agresiunii israeliene, ca anticipare a negocierilor pentru obţinerea unei încetări a focului”. Barhoum a salutat atacul drept “un act de eroism”, precizează ynetnews.com.
Nu sunt români printre victime, potrivit MAE
La Bucureşti, Ministerul de Externe a condamnat ferm atentatul din Israel. Din datele de care dispune până la această oră MAE român, printre victime nu s-ar afla cetăţeni români. Secretarul general al Ministerului de Externe, Robert Cazanciuc, a declarat că reprezentanţii consulari ai României pot oferi în continuare asistenţă, dacă aceasta este cerută, cetăţenilor români aflaţi în Fâşia Gaza. Robert Cazanciuc a explicat că, dacă este nevoie, pot fi evacuaţi şi cetăţeni români care nu au documente, în baza unor verificări făcute prin satelit. O parte dintre persoanele evacuate noaptea trecută din Fâşia Gaza au preferat să rămână în Egipt.
Negocieri
Acest atac are loc în timp ce secretarul de Stat american Hillary Clinton şi secretarul general al ONU Ban Ki-moon continuă să poarte consultări în Israel şi la Ramallah (Cisiordania), într-o încercare de a stopa ostilităţile dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, care continuă de o săptămână.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat la oprirea "imediată" a tirurilor de rachete palestiniene asupra unor zone israeliene locuite, într-o conferinţă comună cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.
"Reiterez apelul de încetare imediată a tirurilor de rachete lansate de militanţi palestinieni asupra unor zone israeliene locuite. Acest lucru este inacceptabil", a declarat Ban Ki-moon, la finalul unei întâlniri cu Abbas la Ramallah. "A venit momentul diplomaţiei şi încetării violenţelor", a adăugat Ban Ki-moon, în contextul în care ostilităţile între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza continuă de o săptămână.


×