x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avionul demnitarilor, o scumpete de criză! 56 de milioane de euro pentru un aparat VIP, cumpărat pe banii Armatei

Avionul demnitarilor, o scumpete de criză! 56 de milioane de euro pentru un aparat VIP, cumpărat pe banii Armatei

de Dan Constantin    |    18 Sep 2013   •   19:37
Avionul demnitarilor, o scumpete de criză! 56 de milioane de euro pentru un aparat VIP, cumpărat pe banii Armatei
Sursa foto: Radu Ştefan / Mediafax

Îşi poate permite România, într-o perioadă de austeritate şi de tăiere, în consecinţă, a cheltuielilor publice, un avion doar pentru deplasarea demnitarilor? Se pare că da!
Comanda pentru avion a fost dată printr-o Ordonanţă de Urgenţă, care asigura 13,5 milioane de lei pentru începerea procedurilor de cumpărare a unui aparat cu 12 locuri destinat zborurilor oficiale. Banii, s-a anunţat, sunt în bugetul Ministerului Apărării, dar suma vehiculată iniţial, de 10 milioane euro, a crescut substanţial.
Ordonanţa de Urgenţă a ajuns în dezbaterea Comisiei de Apărare de la Senat şi, cu acest prilej, costul avionului a decolat spre verticală: “plafonul” este de 56 de milioane de euro, după afirmaţia lui Traian Igaş.
Achiziţia este în tip leasing, cu rate plătibile în patru ani. Dacă s-ar plăti într-o singură tranşă, în achiziţie directă, preţul ar fi mai mic, dar nici aşa ieftin: 35 de milioane de euro.
Nici generalul (r) Corneliu Dobribţoiu, fost ministru al Apărării, nu este încântat de cumpărarea avionului. Senatorul PNL cunoaşte foarte bine restricţiile bugetului de Apărare şi nu crede în oportunitatea achiziţiei în acest moment. Senatorul PDL Traian Igaş mai are un motiv de critică: avionul nu a fost prezentat ca un aparat pentru zboruri speciale VIP, ci “strecurat” ca un avion multirol în bugetul Apărării.

Sub titulatura “multirol” figurează şi programul de înzestrare a Aviaţiei Militare, care a decis achiziţia de aparate F-16 la mâna a treia din Portugalia. Or, în cazul dezbătut acum, “multirolul” este să plimbe în misiuni oficiale mai mulţi demnitari – preşedintele ţării, premier şi eventual pe Valerică Zgonea! Criză mare, domnilor!


×
Subiecte în articol: achizitii publice