x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baronii își vor partidul înapoi. PSD revine la idolii Iliescu și Năstase

Baronii își vor partidul înapoi. PSD revine la idolii Iliescu și Năstase

de Marius Gîrlașiu    |    28 Iul 2015   •   12:32
Baronii își vor partidul înapoi. PSD revine la idolii Iliescu și Năstase

Alegerea unui lider condamnat în primă instanţă le-a dat apă la moară baronilor cu dosare în justiţie. Mircea Cosma şi Gheorghe Nichita şi-au anunţat imediat revenirea, în ciuda problemelor cu legea. De reforma lui Ponta s-a ales praful, iar Dragnea promite influenţă mai mare pentru Iliescu şi Năstase.
PSD a sărit din lac în puţ prin alegerea lui Liviu Dragnea ca preşedinte interimar. A schimbat un lider inculpat şi urmărit penal, Victor Ponta, cu unul condamnat deja în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. „Totuşi este vorba de o condamnare pentru că am îndemnat lumea să vină la vot”, s-a scuzat Dragnea, care susţine că sentinţa ICCJ nu vizează fapte de corupţie. Situaţia noului lider PSD le-a dat curaj şi baronilor din teritoriu, care au revenit în forţă deşi au pe cap dosare şi acuzaţii grave de corupţie.

 Cosma, președinte de o zi

Primul care şi-a anunţat „come-back-ul” a fost liderul de Prahova, Mircea Cosma. El se autosuspendase din funcţia de preşedinte al PSD Prahova în februarie 2014, după ce DNA l-a pus sub urmărire penală şi l-a trimis în judecată pentru luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Revenirea lui Cosma a durat doar o zi, Dragnea reuşind să-l impună ca lider interimar al filialei pe Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD.Fiul lui Mircea Cosma, deputatul Vlad Cosma, a fost şi el trimis în jude-cată în acelaşi dosar pentru trafic de influenţă. Procesul clanului Cosma se află deja pe rolul Curţii Supreme. Mircea Cosma are inter-dicţia de a-şi exercita funcţia de preşedinte al CJ Prahova. Nichita s-a vindecat de amor.

 Surse din PSD Iaşi au dezvă-luit că şi Gheorghe Nichita vrea să reintre în scenă după alegerea lui Liviu Dragnea. Primarul Iaşilor s-a autosuspendat din toate funcţiile politice pe 7 mai, după ce a fost pus sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că folosea poliţiştii locali pentru a-şi spiona fosta iubită. Nichita ar intenţiona să candideze la alege-rile locale de anul viitor, dar nu s-a decis încă dacă va candida pentru primărie sau pe listele pentru CJ. Revenirea baronilor a fost pregătită din timp de Liviu Dragnea. Urmaşul lui Ponta a bătut ţara în lung şi-n lat în zilele când premierul era internat în Turcia după operaţia la genunchi. Dragnea a profitat de campania din teritoriu şi i-a convins pe liderii din judeţe să-l aleagă la CExN în detrimentul Rovanei Plumb.

Reforma prin care Ponta dorea să spele imaginea de „partid al corupţilor” s-a dus pe apa sâmbetei. În martie, Consiliul Naţional al PSD a votat, la propunerea premierului, mai multe amendamente la Statutul partidului. Ponta propunea ca PSD-iştii inculpaţi, arestaţi preventiv, trimişi în judecată sau condamnaţi să îşi piardă funcţiile politice şi să fie suspendaţi din calitatea de membru de partid.

×