x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: 80% din mass-media transmite mesajul că suntem într-o situaţie disperată

Băsescu: 80% din mass-media transmite mesajul că suntem într-o situaţie disperată

22 Sep 2010   •   00:00
Băsescu: 80% din mass-media transmite mesajul că suntem într-o situaţie disperată

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, la Radio România Actualităţi, că 80% din mass-media transmite mesajul că România este într-o situaţie disperată, că nu există soluţii la criza economică şi că politicienii nu ştiu ce au de făcut.

Totodată, şeful statului a spus că motivul pentru care a ales să le vorbească, ieri, parlamentarilor, a fost legat de atmosfera creată în ultima vreme, şi nu ca să puncteze ideea că avem un nou acord cu FMI.

"Dacă discutăm în timp, noul acord cu FMI trebuie încheiat după ce terminăm actualul acord care se încheie în aprilie 2011, deci n-are nicio relevanţă din acest punct de vedere momentul în care eu am venit în Parlament. Motivul pentru care am decis să merg în Parlament a fost legat şi de atmosfera creată. Dacă vă uitaţi, în 80% din mass-media se transmite un singur mesaj: că suntem într-o situaţie disperată, nu avem soluţii, politicienii nu ştiu ce este de făcut. Ceea ce este una din minciunile majore pe care mass-media le propagă. Repet, una din minciunile majore pe care mass-media le propagă", a afirmat Băsescu.



El a menţionat că etichetarea situaţiei actuale ca fiind una 'disperată' nu este corectă, fiind vorba, mai degrabă, despre o situaţie grea, generată în primul rând de criza economică.

Băsescu a subliniat faptul că există soluţii pentru ieşirea din actuala situaţie şi că tocmai pe acest lucru s-a axat mesajul său din Parlament. "Sigur, are (România - n.r.) şi de recuperat erori de guvernare din anii anteriori, dar o facem şi mergem înainte, mergem înainte, ştiind unde mergem", a spus preşedintele Traian Băsescu.

Un acord cu FMI e necesar

Potrivit preşedintelui, un acord cu Fondul Monetar Internaţional este necesar şi în ipoteza în care se vor confirma opiniile unor analişti economici şi va există o nouă intrare în recesiune.

"Unii analişti economici de mare prestigiu spun că va mai veni o reintrare în recesiune. Chiar dacă acum sunt slabe semne de reluare a creşterii economice, alţii spun că nu va mai fi o nouă cădere în recesiune. Nu poţi, ca şef de stat, să nu te gândeşti la ce poate fi mai rău, să nu îţi iei măsurile din timp. De aceea, un acord cu Fondul are două valenţe, pe de o parte credibilizare, pentru a putea împrumuta de pe pieţe să ne completăm banii necesari la plata pensiilor şi salariilor. Pe de altă parte, dacă se adeveresc aprecierile că se va intra din nou într-o perioadă de recesiune, să fim asiguraţi, să ştim că avem o poartă deschisă pentru finanţarea consolidării rezervei Băncii Naţionale", a mai spus şeful statului.

Ponta nu e matur sau are reflexele unui procuror ce nu are nimic comun democraţiei

Traian Băsescu a făcut referiri şi la Victor Ponta, declarând că liderul PSD nu este "matur încă" şi că, la şedinţa de marţi a Parlamentului, comportamentul acestuia a arătat lipsă de maturitate sau "reflexele unui procuror care nu are nimic comun cu democraţia".

"Victor Ponta a prezentat motivaţia fără să mai aştepte un răspuns din partea mea. Motivaţia suna cam aşa: pentru că preşedintele nu face ordine în Parlament ca mediator. Asta arată lipsă de maturitate a lui Victor Ponta sau reflexele unui procuror care nu are nimic comun cu democraţia", a declarat Traian Băsescu.

"Victor Ponta nu e matur încă, e un copil cu care se joacă unii. Îi spun: fă aia, fă aia şi el le face vesel", a mai spus Băsescu.

El s-a referit la episodul în care liderul PSD a anunţat marţi că parlamentarii partidului părăsesc sala de plen a Parlamentului înaintea începerii discursului şefului statului.

Băsescu, despre disputele privind Legea pensiilor: O discuţie mizerabilă

Preşedintele a catalogat drept o discuţie "mizerabilă" disputa opoziţie-putere referitoare la modul de adoptare a Legii pensiilor, apreciind că, din felul în care s-a comportat PSD, rezultă că Roberta Anatase are dreptate în privinţa negocierii.

"Cum ar fi să mă duc să întreb pe Roberta Anastase dă-mi probele că PSD a părăsit sala pentru bani, pentru că sunt două opinii care se confruntă aici, Victor Ponta spune că nu a fost un vot legal, iar Roberta Anastase vine cu probe că a existat o negociere pe care Victor Ponta o ştie, că a fost făcută de partidul lui, dacă nu o ştie cumva nu are ce căuta în funcţia partidului, dar în mod cert o ştie, în care parlamentarii PSD au convenit cu PDL să iasă din sală contra bani, 127 de milioane sau miliarde, nu ştiu cât trebuia să le dea. Deci, dacă m-aş lua după Victor Ponta nu au fost suficienţi parlamentari, dacă o ascult pe Roberta Anastase, şi a prezentat nişte hârtii, PSD a cerut bani ca să-i trădeze pe pensionari, să plece din sală la vot", a declarat Traian Băsescu.

El a continuat, afirmând că atunci când vrei ceva, "stai şi te baţi în Parlament, nu ieşi afară".

"Asta îmi dă o confirmare că totuşi Roberta Anastase are dreptate, PSD a cerut bani ca să iasă din sală. Care este altfel rostul PSD care spune: noi apărăm pesnionarii, dar când să-i apere au părăsit sala. Au cerut bani, aş putea judeca. Dacă stăteau acolo, ar fi putut număra, şi PSD are mulţi parlamentari, dacă erau în Parlament i-ar fi bătut la vot pe cei de la PDL, dar ei au plecat, este clar că a fost o înţelegere, dar nu-i treaba mea să mă bag în ce fac parlamentarii", a adăugat şeful statului.

El a mai spus că, din punct de vedere al discursului public, este incorect ceea ce au făcut social-democraţii.

"Pe discurs public este incorect să ieşi din sală şi pe urmă să spui că de ce nu sunt apărate drepturile pensionarilor, dar tu ca un laş, când să le aperi, pleci din sală. Pe de altă parte, faptul că s-au negociat bani şi că PSD a cerut bani ca să pece din sală, am văzut prezentate nişte liste...", a adăugat şeful statului.

Întrebat dacă acest lucru nu este tot imoral, mai ales dacă au şi obţinut banii, Traian Băsescu a replicat: "E şi mizerabilă discuţia, deci eu nu aş vrea să o mai comentez".

El a subliniat că este neconstituţional să arbitreze dispute între grupuri parlamentare.

"Dacă discutăm despre imoralitate, nu ştiu unde e mai mare imoralitatea atunci când cei pe care ai pretenţia că îi aperi sunt negociaţi pe bani pentru parlamentarii din diverse colegii ca să facă nu ştiu ce investiţii. Şi eu am fost parlamentar opt ani, chiar dacă eram în opoziţie stăteam şi mă băteam, ştiam că o să pierd la vot, dar stăteam, pentru că aşa îmi înţelegeam menirea şi mi se părea un act de laşitate ca atunci când am de susţinut ceva să nu o fac", a conchis preşedintele Băsescu.



×
Subiecte în articol: observator