x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Capitala a celebrat 555 de ani de viaţă prin trei zile de muzică, expoziţii şi spectacole de lumini

Capitala a celebrat 555 de ani de viaţă prin trei zile de muzică, expoziţii şi spectacole de lumini

de Mihaela Stănescu    |    22 Sep 2014   •   00:18
Capitala a celebrat 555 de ani de viaţă prin trei zile de muzică, expoziţii şi spectacole de lumini
De Zilele Bucureştiului, Primăria Capitalei i-a răsfăţat pe bucuresteni cu diferite evenimentle pentru toate vârstele

Peste 60.000 de bucureşteni au fost prezenţi în Piaţa Constituţiei, pe bulevardele Unirii şi Libertăţii, pentru a asista la spectacolul oferit de Primăria Municipiului Bucureşti, cu ocazia aniversării celor 555 de ani de atestare documentara a oraşului nostru.

rEvolutia muzicii uşoare româneşti, iMapp Bucharest 555 şi DJ Open Air Party, precum şi focul impresionant de artificii au răsunat şi au strălucit în Bucureşti până dimineaţă. Alte câteva zeci de mii de oameni au participat la evenimentele organizate în acest week-end în Cişmigiu, Centrul istoric, Piaţa George Enescu şi Piaţa Universităţii.

"Mulţumesc că aţi răspuns în număr atât de mare invitaţiei noastre, că aţi ales să fiţi alături de noi la evenimentele care au transmis în cor un singur mesaj: Poţi să iubeşti Bucureşti! Aţi dovedit că vă pasă, iar asta mă face să fiu din nou mândru de bucureşteni. La mulţi ani, Bucureşti!", a declarat Primarul General, Sorin Oprescu.

Timp de trei zile şi trei nopţi, Capitala şi-a pus hainele de sărbătoare şi i-a răsfăţat pe bucureşteni cu concerte de muzică uşoară, muzică populară, muzică alternativă, clubbing, expoziţii de artă, dans în aer liber, târguri, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epocă, faimoasa "bătăie cu flori de la Şosea" şi cu proiecţii 3D de ultimă generaţie.

Hanul Gabroveni devinde noul centru cultural al oraşului

Evenimentele dedicate aniversarii celor 555 de ani de viaţă ai Capitalei au debutat cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric care a devenit centrul cultural al oraşului, restaurat şi modernizat cu fonduri norvegiene şi de la bugetul local, prilej cu care au fost deschide evenimentele din cadrul Zilelor Bucureştiului. Prin restaurarea Hanului Gabroveni, în circuitul cultural al Capitalei a fost introdusă o nouă sală de spectacole, cu o capacitate de aproximativ 200 de locuri.

“Cred in poporul roman, in tinerii nostri, in dragostea noastra de tara. Iar faptul ca astazi deschidem impreuna portile unui nou lacas de cultura intr-un obiectiv de patrimoniu restaurat, chiar aici in Centrul istoric al Bucurestiului, este o dovada ca ne respectam inaintasii”, a declarat Primarul General, Sorin Oprescu. La festivitatea de inaugurare, Edilul şef, a acordat peste 50 de diplome In Honoris, unor personalităţi care, prin activitatea lor, au promovat valorile româneşti în lume, precum: Ioan Holender, care a primit Cheia Oraşului pentru organizarea festivalului “George Enescu”, Ion Caramitru, pentru contribuţia la revitalizarea Teatrului Naţional, academicianul Constantin Balaceanu Stolnici, pentru întreaga sa activitate academică, şi doctorii Radu Zamfir, Cătălin Pivniceru şi Valentin Calu, pentru devotamentul dovedit în salvarea vieţilor omeneşti.. Prezent la acest eveniment, Prim-Ministrul Victor Ponta, l-a felicitat pe primarul general pentru proiectele "care trebuiau făcute de foarte mult timp" şi a dat asigurări că va continua tot ceea ce ţine de colaborarea dintre Guvern şi Primăria Capitalei.

Lucrările de restaurare, extindere şi remodelare funcţională a Hanului Gabroveni au început în februarie 2012. Data exactă a construirii Hanului Gabroveni nu este cunoscută, istoricii putând certifica doar faptul că acesta nu a fost ridicat anterior anului 1847, pentru că, în acel an, la 23 martie, aproape un sfert din suprafaţa Bucureştiului - cuprinzând şi zona delimitată de Lipscani, la nord, şi actuala stradă Franceza, la sud - a fost devastată de un incendiu puternic.

În cele trei zile de sărbătoare, intersecţia străzilor Lipscani şi Eugen Carada din Centrul istoric a devenit un ring de dans în aer liber. Au avut loc coregrafii pasionale de tango şi explozii de energie pe ritmuri latino, care au făcut ca Centrul istoric să vibreze sub paşii dansatorilor. Artiştii invitaţi au dansat pe ritmuri latino şi au susţinut cursuri pentru cei care au dorit să înveţe tainele coregrafiei.

Parcul Cişmigiu s-a transformat într-un târg, unde s-au reunit minorităţile şi comunităţile naţionale şi unde au susţinut spectacole în aer liber. Nu a fost uitată nici renumita bătăie cu flori ce aminteşte tuturor de „bătaia cu flori de La Șosea”, unul dintre evenimentele inedite ale perioadei interbelice, când oamenii ieșeau în stradă, aruncând cu flori unii în alții.

Muzica alternativă a inundat Piaţa Universităţii

În Piaţa Universităţii, zilele Capitalei au fost marcate printr-un concert de muzica alternativă. Trupe celebre precum The Speakers, The Amsterdams, Les Elephants Bizarres, Luna Amară, Omul cu Şobolani şi Alternosfera au urcat pe aceeaşi scenă în faţa a peste 2.000 de oameni. În acelaşi timp, espalanada cu statui a devenit o expoziţie în aer liber: FEED ME!, un proiect realizat de Noper (RaduPop, artist ilustrator) şi Sainte Machine (Marilena Oprescu Singer, artist plastic).

Fântânile arteziene au prins culoare pe Bulevardul Unirii

În cadrul aceluiaş eveniment, Primăria Capitalei a repornit fântânile arteziene de pe Bulevardul Unirii. "Bucur", "Alexandru Ioan Cuza" şi "Vlad Ţepeş" sunt doar câteva dintre numele pe care le vor purta fântânile. După ani de zile în care au fost mai mult nişte bazine goale, artezienele au fost modernizate şi repornite într-un spectacol multimedia, în care vedeta a fost apa. Lucrările de reabilitare şi modernizare au demarat în luna mai a acestui an şi au vizat un număr de 22 de fântâni.

Evenimentul a fost susţinut printr-un spectacol live multimedia de către Zoli Toth Project, în cadrul proiectului «Bach in showbiz», pe teme de muzică clasică, pop, rock, jazz şi folclor românesc, propuse de compozitorul Adrian Enescu. Artezienele de pe Bulevardul Unirii au fost construite în 1988, din dorinţa lui Nicolae Ceauşescu. Ansamblul de fântâni din centrul Bucureştiului se întinde de la Piaţa Unirii şi până în faţa Palatului Parlamentului.

×
Subiecte în articol: zilele bucureştiului