x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cartierul VIP - Seful ANL se da privat

Cartierul VIP - Seful ANL se da privat

de Dorian Cobuz    |    21 Sep 2006   •   00:00
Cartierul VIP - Seful ANL se da privat

Directorul general al Agentiei Natio-nale pentru Locuinte recunoaste ca lipsa de publicitate cu privire la ansamblul Parcului a fost un mare favor facut beneficiarilor, dar nu gaseste nici un re-pros de facut institutiei pe care o conduce. Pentru ca aceasta n-ar avea caracter public, iar proiectul s-ar fi desfasurat dupa regulile interne. Promotorul proiectu-lui spune insa ca totul a fost legal.

Seful ANL recunoaste ca lipsa de publicitate cu privire la ansamblul Parcului a fost un mare favor facut beneficiarilor. El nu pricepe reprosurile, pentru ca institutia pe care o conduce n-ar avea caracter public, iar proiectul s-ar fi desfasurat dupa regulile interne.

Lista beneficiarilor ansamblului ridicat de ANL pe Strada Parcului ne-a permis identificarea si a altor angajati la stat sau politicieni care au avut norocul sa incheie un astfel de contract: directorul Monitorului Oficial, Moraru Liviu Alexandru, sau sotia unui consilier al premierului Calin Popescu-Tariceanu, Marilena Talos.

REPARTITII. Directorul Agentiei, Gheorghe Popescu, nu vede nici o problema in faptul ca institutia nu a facut publicitate ansamblului pe care il dezvolta in spatele Romexpo. El recunoaste ca beneficiarii de contracte de case in acel ansamblu au fost astfel favorizati. Popescu incepe prin a spune un mare neadevar: "Lucrarea a inceput in iulie 2004 si la acea data toate repartitiile erau deja date. Nu este problema mea cine apare pe lista si cum a ajuns acolo". Seful ANL este contrazis insa chiar de unul dintre beneficiari, omul de televiziune Robert Turcescu, care precizeaza ca a incheiat contractul in primavara-vara lui 2005. "Am depus un dosar in perioada in care ANL era implicat in tot felul de scandaluri, gen Henry Coanda, si presa abunda de relatari despre lucrarile proaste de prin toata tara… Am incheiat contractul perfect legal in primavara spre vara anului trecut", precizeaza Robert Turcescu. De atfel, in declaratia de avere a consilierului premierului Mirel Talos se precizeaza ca are contractata o locuinta ANL pe numele sotiei in anul 2005. Totusi, seful ANL este convins ca la momentul cand a preluat functia, in februarie 2005, toate contractele erau de mult semnate si nu vede nici o problema nici in faptul ca unul dintre constructori are doua fete care beneficiaza de case prin acest proiect. "Nu este in masura mea sa fac astfel de analize", comenteaza acesta aspectul moral al situatiei taticului constructor.

PRIVATUL. Seful ANL insa insista sa faca diferenta dintre cartierul de vile din spatele Romexpo si alte proiecte desfasurate de Agentie. Diferenta ar fi ca in acest caz beneficiarii platesc locuinta prin credit ipotecar, "o practica a tuturor dezvoltatorilor privati din Romania". Popescu confunda de altfel institutia cu o societate comerciala. "Ce lege s-a incalcat domnu’ sef? Nu. ANL nu este o institutie publica, ci o institutie de interes public. Iar in sectiunea de credit ipotecar functioneaza dupa alte criterii, dupa regulamentul intern al Agentiei… Scopul ei a fost sa infiinteze creditul ipotecar. Ulterior au aparut si alte programe". Popescu uita ca institutia a aparut din nevoia de a dezvolta spatii locative pentru tineri si ca mai multe institutii publice trebuie sa-si dea mana pentru a ajuta la indeplinirea obiectivului. Pentru ansamblul Parcul, Primaria Sectorului 1 a pus la dispozitia beneficiarilor gratuit terenul. Seful ANL admite ca pentru a te putea inscrie printre beneficiarii unui proiect chiar si prin credit ipotecar exista niste criterii de selectare a potentialilor contractanti. Acesta afirma cu tarie ca aceste criterii sunt… negociabile. Popescu recunoaste insa ca lipsa publicitatii cu privire la acest proiect nu a atras potentiali interesati si ca astfel s-ar fi permis "relaxarea" conditiilor pentru cei care s-au prezentat cu dosarele la sediul ANL.

"NU MI-A DAT NIMENI NIMIC"
STAPANUL BILELOR. Vedeta tv si-a infrant neincrederea in ANL
L-am contactat pe Robert Turcescu pentru a lamuri situatia prezentei sale pe aceasta lista. Realizatorul tv a tinut sa precizeze clar ca a beneficiat de o locuinta prin credit ipotecar in conditii perfect legale. Turcescu povesteste ca a aflat despre acest ansamblu in toamna lui 2004 de la un prieten si, in ciuda imaginii nefericite a ANL, s-a decis sa-si incerce norocul pentru ca ii convenea locatia unei astfel de case - aproape de adresa unde locuieste fiica sa cu fosta doamna Turcescu. "Nu am nici un fel de problema. Am declarat ca mai am alte proprietati - o garsoniera la Pitesti si o bucata de pamant la parinti… Eu am facut tot ce era de facut si am toate actele in regula. Nu mi-a dat nimeni nimic si nu mi-a pus nimeni pila. Eu am dat declaratie pe propria raspundere cu privire la veniturile si obligatiile mele", tine sa precizeze jurnalistul.

LA NEGRU
In decembrie anul trecut, Jurnalul National a publicat un reportaj despre "viata la negru" pe care o duc muncitorii veniti din provincie in Capitala. Zeci de muncitori de pe santierul ANL de pe Strada Parcului dormeau in baraci insalubre cate 15, fara apa curenta, incalzindu-se la sobe improvizate, iar, pentru spalat, oamenii foloseau un lighean. Va prezentam atunci un fierar-betonist venit din Corabia, care muncea pentru 6 milioane cate zece ore pe zi. Nu avea contract de munca, nici asigurare de sanatate. Acesta a spus ca firma care l-a angajat este SC Impera Comprest SRL. A fost racolat de un sef de echipa din Corabia care a vazut cat e de "meserias". In urma articolului din Jurnalul National, omul "a fost pus pe liber" si nici nu a mai fost platit pe ultimele luni. (Gabi Golea)
×
Subiecte în articol: observator şeful