x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Gribenco, lăsat de izbelişte

Cazul Gribenco, lăsat de izbelişte

de Libiu Mateescu    |    09 Sep 2009   •   00:00
Cazul Gribenco, lăsat de izbelişte
Sursa foto: Bogdan Bărbulescu/AGERPRES

• CORESPONDENŢA DE LA BRAŞOV Sângerosul atac de la casa de schimb valutar Candy, din Braşov, consumat la începutul acestui an, este departe de sala de judecată, deşi principalul suspect, Serghei Gribenco, se află încarcerat la Penitenciarul Codlea.



Cauzele sunt multe, dar principalul inconvenient este cea de-a doua expertiză ADN la dosar, netransmisă de Institutul de Medicină Legală Bucureşti, nici până în ziua de astăzi, criminaliştilor braşoveni.

AŞTEPTĂRI ZADARNICE
Imediat după prima expertiză ADN, solicitată de procurorul de caz, Sorin Benga, de la Parchetul Curţii de Apel Braşov, basarabeanul Serghei Gribenco a fost identificat ca posibil ucigaş în cazul atacului armat de la casa de schimb valutar, în care şi-au pierdut viaţa doi braşoveni, iar al treilea a fost grav rănit. Precaut, procurorul a cerut IML şi o expertiză suplimentară, pentru a fi absolut sigur de participarea lui Gribenco la atacul armat, în urma căruia suspectul a lăsat la locul crimei probe biologice din care putea fi dedus ADN-ul.

Solicitarea criminalistului, astăzi procuror DNA Braşov, a fost transmisă institutului bucureştean de profil în luna aprilie a acestui an. Termenul rezonabil de răspuns era de două luni, adică luna iunie 2009. De atunci au trecut aproape 90 de zile, fără ca expertiza ADN, care ar fi definitivat dosarul punerii sub acuzare a basarabeanului, să fi ajuns la Braşov.

CONCEDII SIMULTANE
Motivul temporizării anchetei în cel mai sângeros caz de atac armat, cu armă de foc, din România ultimilor ani este incredibil: concediul simultan al specialiştilor IML de caz, pe parcursul lunii august-septembrie, dar şi aglomerarea cu alte cazuri din ţară, în care suspecţii sunt arestaţi preventiv. Absenţa unor posibilităţi materiale ar fi un alt argument în favoarea întârzierilor IML-ului, deşi în ţările civilizate o expertiză ADN poate fi realizată în decurs de doar câteva zile.

În aceeaşi situaţie este şi ancheta în cazul Gorbunov, "tovarăş" de tâlhării al lui Gribenco, arestat de poliţiştii braşoveni după ce fusese eliberat nelegal de Penitenciarul Craiova, pentru afecţiuni medicale închipuite. Fără noua expertiză ADN, criminaliştii braşoveni nu pot fi abolut siguri de identitatea atacatorului, riscând să repete situaţia din alt caz de dublă crimă de la Braşov, cel de la Farmacia Thea, din noiembrie 2004, când principalul suspect, Alexandru Diaconescu, a fost achitat şi ca urmare a neconcordanţei dintre prima expertiză ADN şi contraexpertiza solicitată de apărătorii săi.

"CAZAT" LA CODLEA
5200-101268-3396081_mediafax_foto_politia_romana.jpgÎntre timp, Serghei Gribenco, principalul suspect în cazul dublei crime de la casa de schimb valutar braşoveană, a fost transferat din arestul Poliţiei Braşov, la Penitenciarul Codlea, în baza mandatului de arestare pentru alte infracţiuni, emis de Tribunalul Cluj. El a fost identificat şi prins de poliţiştii braşoveni în colaborare cu cei prahoveni, la Ploieşti, cu largul concurs al unor lucrători SRI. Marian Dumitrache, comandantul Penitenciarului Codlea, apreciază că "Gribenco este un deţinut care nu se evidenţiază prin nimic faţă de ceilalţi, nu a creat probleme deosebite şi nu este izolat, ci stă laolaltă cu deţinuţii de drept comun.

Asta fiindcă nu este încarcerat în baza posibilei sale implicări în dublul omor de la casa de schimb valutar, Gorbunov, în schimb, este la Penitenciarul Deva", spune comandantul puşcăriei braşovene.

ALTE ATACURI
Între timp, Braşovul a mai fost teatrul unor atacuri la diferite sucursale ale BRD Braşov, în iulie 2009, dar şi miercurea trecută, toate ratate de atacatori, care sunt încă sub urmărire. Aceştia însă au avut doar pistoale cu bile sau, în cazul de săptămâna trecută, nici atât, atacurile neproducând nici un prejudiciu. Atacul de la filiala braşoveană a reprezentanţei Skoda însă, de la 17 august 2009, de la Ghimbav, s-a soldat cu un jaf de aproape 20.000 de euro, nesoluţionat încă.

×
Subiecte în articol: observator brasov serghei gribenco jaf