x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce spunea Truică despre retrocedarea fermei Băneasa: Doar vom semna şi va fi a noastră

Ce spunea Truică despre retrocedarea fermei Băneasa: Doar vom semna şi va fi a noastră

10 Dec 2015   •   21:10
Ce spunea Truică despre retrocedarea fermei Băneasa: Doar vom semna şi va fi a noastră

Remus Truică dădea asigurări, într-o discuţie purtată cu un alt membru al grupului infracţional pe care îl constituise, că pentru obţinerea fermei de la Băneasa ar mai fi nevoie doar de câteva formalităţi, potrivit interceptărilor din referatul prin care procurorii DNA cer joi arestarea preventivă a inculpaţilor Remus Truică, Dan Andronic, Marius Marcovici, Robert Roşu şi Lucian Mateescu.

Afirmaţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri la care a participat omul de afaceri israelian Benjamin (Benny) Steinmetz, cooptat de Truică în grupul infracţional constituit pentru dobândirea întregii averi revendicate de prinţul Paul al României, alături de consultanţii politici Tal Silberstein şi Shimon Sheves, de asemenea israelieni, conform unor informaţii din dosar.

"Benny: (...) Cum a decurs? Când va fi finalul finalului la Băneasa?
Truică: Deci, după cum deja ştii, prietenul lui Tal nu a făcut mai nimic şi am găsit cine este şeful tipului care ar fi trebuit să facă asta şi am descoperit că este de la alt..., care este un bun prieten cu mine şi am găsit acum instrumentele şi mâine, la ora 10,00, este o comisie la institut şi voi merge eu împreună cu prinţul, cu avocaţii şi, probabil, după cum au promis, mâine va fi luată decizia favorabilă.
Benny: ... ce se va întâmpla atunci?
Truică: Nimic. Doar vor semna şi va fi a noastră. Asta e tot. Nu sunt mai mulţi paşi, e doar un pas.
Benny: Deci nu trebuie să mai vorbeşti cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată?
Truică: Da. Doar de semnat. Asta-i tot. Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabilă mâine.
Membru grup infracţional: Deci lipseşte doar o semnătură?
Truică: Exact, doar una.
Membru grup infracţional: Şi apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?
Truică: Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta (râde).
Membru grup infracţional: Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic?
Truică: Adică, va fi probabil o sumă mică pentru aceşti oameni, dar nu mare lucru".

Remus Truică a ieşit din afacerea ilegală în anul 2009, după obţinerea şi valorificarea terenurilor dorite, locul său fiind preluat de Lucian Mateescu, cel care a continuat alături de ceilalţi membri ai grupării activitatea infracţională de traficare a influenţei, indică referatul.

Momentul retragerii lui Truică este menţionat într-o discuţie din octombrie 2011 între Marius Marcovici şi Robert Roşu, la rândul lor inculpaţi în dosar.

"Marcovici: Salut, Robert. Ce faci?
Roşu: Bine. Zi.
Marcovici: Putem să ne vedem cumva un pic mai devreme de 16,00, la un 15,00 ceva, n-ai nicio posibilitate?
Roşu: La 15,00 e ok.
Marcovici: Ca să-i zic lui aceasta. Vin cu, îl ştii pe Lucian Mateescu?
Roşu: Da, bineînţeles.
Marcovici: Aşa. S-ar putea să preia el conducerea asta şi trebuie să-i facem un soi de go through în ceea ce se întâmplă în firmă, adică legal vorbind. Şi să fii pregătit cu astea. La 15,00.
Roşu: E ok, e în regulă".

Remus Truică, Dan Andronic, Marius Marcovici, Robert Roşu şi Lucian Mateescu, reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, au fost fost prezentaţi joi la Curtea de Apel Braşov, care urmează să se pronunţe în privinţa solicitării privind arestarea preventivă.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, procurorii Serviciului Teritorial Braşov i-au reţinut pe omul de afaceri Remus Truică pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare de bani, dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave, pe Robert Mihăiţă Roşu, avocat partener la o casă de avocatură, pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave, pe Dan Andronic, consultant politic şi jurnalist, pentru constituire de grup infracţional organizat, în forma aderării, şi complicitate la trafic de influenţă.

În dosar au fost reţinuţi şi Marius Marcovici, administrator al unei societăţi comerciale, consilier, pentru constituire de grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, şi Lucian Mateescu pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

DNA precizează că, începând cu noiembrie 2006, Remus Truică, Robert Roşu şi alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de o persoană interesată, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către acestea a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.

Dan Andronic, Marius Marcovici şi Lucian Mateescu au aderat, conform DNA, la grupul infracţional: primii doi în 2007, ultimul în 2011.

"De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicaţi în activitatea infracţională şi s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluţiei şi realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat şi găsind împreună soluţiile cele mai economice pentru grup. De asemenea, membrii grupului au păstrat în permanenţă contactul cu persoana cumpărătoare de influenţă, dându-i de fiecare dată asigurări asupra succesului demersului infracţional", se arată în comunicat.

Anchetatorii au constatat că rolul lui Truică în cadrul grupului a fost esenţial, în sensul că persoana, reputaţia şi susţinerile acestuia au fost determinante în convingerea persoanei interesate pentru cumpărarea influenţei. Pe de altă parte, Truică ar fi prezentat "afacerea" celorlalţi membri ai grupului, hotărând împreună cu aceştia să se implice în realizarea demersului infracţional, singura cale în obţinerea bunurilor pe care persoana interesată le revendica în mod nelegal.

Procurorii susţin că el a acţionat ca mandatar al unei societăţi în actele întocmite cu cumpărătorul de influenţă, s-a întâlnit în mod repetat cu acesta pentru a discuta stadiul demersurilor întreprinse, a negociat cu aceştia în interesul grupului, a discutat cu avocatul Roşu pentru întocmirea documentelor necesare creării aparenţei de legalitate. Totodată, el s-ar fi prezentat în faţa autorităţilor în numele cumpărătorului de influenţă, ar fi discutat cu notari şi avocaţi pentru întocmirea de înscrisuri necesare revendicărilor, şi-a traficat influenţa în mod real şi a corupt funcţionari pentru atingerea scopului urmărit.

"În realizarea scopului grupului, Truică împreună cu ceilalţi membri ai grupului şi cu cumpărătorul de influenţă au ascuns apoi natura ilicită a înţelegerii prin încheierea, la 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între cumpărătorul de influenţă şi o societate reprezentată de Truică. În concret, acest contract redactat de Robert Roşu prevede că persoana cumpărătoare de influenţă, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi ferma Băneasa, teren în suprafaţă de 28,63 ha). Societatea reprezentată de Truică se obligă să plătească, în anumite condiţii, o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Truică a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei bunurilor retrocedate", au reţinut procurorii.

Printre bunurile pretinse de cumpărătorul de influenţă s-a numărat şi ferma Băneasa pentru care, menţionează DNA, a depus o notificare în 2002, fără ca până la preluarea "afacerii" de către acest grup infracţional să se primească vreun răspuns.

"În cursul anului 2008, ca urmare a notificării menţionate având ca obiect ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, Truică a acţionat în aşa fel încât, prin intermediul unor persoane, să îi determine pe membrii consiliului de administraţie al institutului să aprobe, în mod vădit nelegal, solicitarea cumpărătorului de influenţă. Ulterior, prin decizia nr. 30 din 26.09.2008 s-a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor din Legea 10/2001, restituirea în natură a fermei regale Băneasa, în aceeaşi zi, 26.09.2008, fiind încheiat un protocol de predare-preluare. Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii", mai precizează DNA.

Sursa citată subliniază că, pentru a obţine acest bun imobil, Remus Truică l-a convins pe directorul institutului să sprijine această solicitare, deşi documentaţia depusă era incompletă, expertiza era efectuată formal, oferindu-i în schimb foloase necuvenite constând în plata unei excursii în străinătate pentru patru persoane.

×