x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chiuariu: Voi face plângere la CEDO împotriva deciziei de condamnare

Chiuariu: Voi face plângere la CEDO împotriva deciziei de condamnare

25 Ian 2014   •   15:48
Chiuariu: Voi face plângere la CEDO împotriva deciziei de condamnare

Senatorul PNL Tudor Chiuariu, condamnat de instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, susţine că ”dreptatea a fost înfrântă de o hotărâre dată fără probe şi fără bază legală”, el anunţând că va depune plângere la CEDO.

”Am luat act cu dezamăgire de hotărârea Înaltei Curţi pronunţată ieri (vineri - n.r.). Dreptatea a fost înfrântă de o hotărâre dată fără probe şi fără bază legală. Faţă de soluţia de achitare din primă instanţă, nu există nicio probă nouă care să justifice soluţia din recurs”, susţine Tudor Chiuariu, potrivit Mediafax. El menţionează că a intrat în Partidul Naţional Liberal la 21 de ani, când era student, ca să schimbe lucrurile în bine. ”Iar în cei 16 ani care au trecut de atunci, nu m-am îmbogăţit din politică. Am contribuit la crearea unor instituţii importante pentru România, cum sunt DLAF sau ANI. Am contribuit la adoptarea unor legi importante pentru România, cum sunt noile coduri civile şi penale”, adaugă Chiuariu.

Senatorul PNL susţine că hotărârea completului de recurs condamnă o opinie.

”O opinie poate să fie corectă sau greşită. Eu susţin în continuare că era corectă, pentru că s-a bazat, aşa cum trebuie să facă un jurist, pe acte autentice, acte care se bucură de prezumţia de legalitate şi care produc efecte şi astăzi. Mai mult, aceste acte nu au fost anulate nici prin decizia de ieri, şi deci vor produce efecte în continuare. O opinie, chiar dacă ar fi fost greşită, nu poate fi un abuz. O opinie nu poate fi produce prejudicii materiale şi nu poate constitui o infracţiune”, arată Chiuariu.

El spune că nu poate înţelege cum o opinie din 2007 poate produce o urmare cu doi ani înainte, în 2005, când a avut loc presupusa asociere a Poştei Române cu o companie privată în scopul valorificării terenului în cauză.

”Aştept motivarea instanţei, urmând să fac plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Am văzut că au apărut câţiva „specialişti” care ştiu ce ar trebui să fac, în general ei le ştiu pe toate, ştiu şi totul despre acest dosar. Pentru oricine doreşte să avem o dezbatere publică cu privire la acest dosar şi la această decizie, îi stau la dispoziţie”, încheie Chiuariu.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a spus, vineri seară, că Delegaţia Permanentă a partidului de săptămâna viitoare va lua în discuţie cazul senatorului liberal Tudor Chiuariu, condamnat, vineri, la trei ani şi jumătate cu suspendare, precizând că evită să comenteze o sentinţă judecătorească.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a primit trei ani şi şase luni, tot cu suspendare, potrivit deciziei definitive luate vineri de ICCJ în dosarul "Poşta Română".

Pentru Nagy, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus un termen de încercare de opt ani, iar pentru Chiuariu, de şase ani.

Tot în cazul fostului ministru al Comunicaţiilor, instanţa a dispus, ca pedeapsă accesorie, interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum şi literele b şi c din Codul penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Pe durata termenului de încercare, Nagy trebuie să respecte mai multe măsuri, instanţa atrăgând atenţia că încălcarea acestora duce la executarea pedepselor.

Potrivit aceleiaşi decizii, pe durata suspendării executării pedepsei principale, se suspendă şi executarea pedepsei accesorii.

Şi în cazul lui Chiuariu, ICCJ a stabilit, ca pedeapsă complementară, interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum şi literele b şi c din Codul penal. Pe durata termenului de încercare, s-a dispus suspendarea executării pedepsei complementare.

×
Subiecte în articol: Tudor Chiuariu zsolt nagy condamnare