x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Două românce sparg Cartea Recordurilor: “Geta e sora-mea”

Două românce sparg Cartea Recordurilor: “Geta e sora-mea”

de Istvan Deak    |    03 Ian 2014   •   18:54
Două românce sparg Cartea Recordurilor: “Geta e sora-mea”

Anul 2013 nu a fost unul deosebit de spectaculos pentru alpinista Crina Coco Popescu, dar a adus câteva satisfacţii uriaşe. Crina Coco Popescu, prima alpinistă din lume care a încheiat Circuitul 7 Volcanoes al celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent, cea mai tânără alpinistă din Circuitul 7 Summits al celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent, a reuşit să intre la finele anului trecut pentru a doua oară în Cartea Recordurilor, fiind desemnată cel mai de succes tânăr alpinist din lume. “A însemnat foarte mult pentru mine, fiindcă au fost apreciate şi alte recorduri deţinute de mine, pe lângă prima alpinistă pe Mount Sidley, pe cel mai înalt vulcan din Antarctica şi prima alpinistă care încheie circuitul 7 Volcanoes. Se dau 10 medalii de aur din partea World Records Academy, iar a mea a fost una dintre ele. Toate recordurile mele au fost atinse din pasiune, iar această medalie este un vot de încredere de care aveam nevoie şi o certificare a faptului că lumea nu m-a uitat şi încă mă apreciază”, povesteşte Coco.

Premiu de excelenţă
Succesul ei a fost recompensat la Gala Performanţei, eveniment ce a avut loc de Ziua Naţională a României la Ateneul Roman, unde Crina Coco Popescu a primit premiul de Excelenţă. “A fost unul dintre cele mai frumoase evenimente la care am participat. Am simţit că oamenii mă apreciază şi pentru faptul că am urcat pe fiecare vârf cu steagul României şi am făcut totul pentru ţara mea”, mărturiseşte alpinista.

Geta îi calcă pe urme
Recordurile lui Coco sunt însă puse în pericol de unde se aştepta mai puţin. Chiar de sora ei, Geta Dor Popescu, care la doar 10 ani şi două luni a reuşit să îi doboare recordul de vârstă pe vârful Ararat. “Din 8 august, Geta este cea mai tânără alpinistă de pe Ararat,  5.137 m, al doilea cel mai înalt vulcan al Asiei, cel mai înalt munte din Turcia. În 2007, eu aveam 12 ani şi 6 luni când am atins vârful, aşa că m-am bucurat foarte mult pentru ea şi pentru faptul că recordul rămâne în România. Pentru mine este o dovadă că Geta are calităţile necesare ascensiunilor în munţi înalţi şi mă bucur că începe să-mi bată recordurile de vârstă”, punctează Coco. “A fost frumos pe Ararat. Nu mi-a fost teamă şi nu mi s-a părut dificil sau obositor. A fost un pic de vânt puternic şi ceaţă, dar n-a mai contat. Puţin mai greu a fost în zona gheţarilor. Mă bucur că am doborât recordul lui Coco”, se amuză Geta.

Pe munte de la 3 ani
Geta Dor Popescu este legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine şi participă din 2010 la Campionatul Naţional de Escaladă, la competiţii balcanice şi concursuri europene de Grand Slam. Este membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011, laureată cu cele mai multe ascensiuni în anul 2012 şi 2013 în Circuitul 7 Munţi din Grădina Carpaţilor. De asemenea, la finele anului trecut a fost desemnat Sportivul Anului 2013- secţiunea copii de către  Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă. ”Escalada pentru Geta a început aşa, întâmplător. Noi eram la sediul clubului, unde plănuiam expediţiile mele, iar micuţa Geta neavând ce să facă atâtea ore, a început să se caţere pe panouri. La un moment am văzut-o foarte sus. Nu mi-a venit să cred. Apoi au urmat antrenamentele regulate. Tatăl nostru, Ovidiu Popescu, a început să plece şi cu ea pe munţi în Bucegi şi Piatra Craiului. La împlinirea vârstei de 3 ani a urcat pe picioruşele ei pe vârful Postăvarul. Ea singură a ales performanţa, chiar nu a fost îndrumată de nimeni. Ulterior, tata a sprijinit-o în totalitate, aşa cum a făcut-o şi cu mine”, susţine Coco.

7 Munţi din Grădina Carpaţilor
Pentru Coco primordial rămâne promovarea proiectului Circuitul 7 Munţi din Grădina Carpaţilor, expediţii pe cele mai înalte 7 vârfuri din Munţii Bucegi, Făgăraş, Retezat, Metaliferi, Rodnei, Ceahlău şi Piatra Craiului. “Organizăm expediţii aproape săptămânal pe timpul verii şi periodic în lunile de iarnă. Geta a făcut parte din prima echipă care a atins cele mai înalte 7 vârfuri din România în 7 zile consecutiv, practic un vârf pe zi şi un total de 15.800 de metri. Performanţa a fost atinsă de ea ca membru al Altitude Expedition Team din cadrul Clubului Sportiv Montan Altitudine. Proiectul se bucură de un interes în creştere. Roadele le vom culege în anii viitori”, explică Coco. “A fost o experienţă plăcută. Pentru mine e doar o distracţie, nimic special. Îmi place muntele, îmi place escalada şi fac ceea ce îmi place. Încă nu ştiu ce vreau să fac în viitor. Sunt abia în clasa a 4-a. Sunt prea mică să mă gândesc la asta”, adaugă Geta.

Împreună pe munte
Cât priveste planurile pe termen scurt, Coco şi-a fixat un nou obiectiv. “Simt o provocare de a escalada din nou anumite vârfuri cu sora mea Geta. Ar fi o experienţă unică şi cred că i-aş fi de folos. Sunt munţi foarte frumoşi şi diferiţi. De la un an la altul, de la o rută la alta, totul pare complet diferit. E ca şi cum l-ai escalada pentru prima dată”, spune Coco. Geta nu pare prea entuziasmată. “Dacă mi-ar plăcea? Şi da şi nu. Da, fiindcă mă ajută, dar nu fiindcă uneori ne certăm cam mult. Chiar şi aşa, Coco rămâne un exemplu pentru mine”, completează Geta. “Sunt în clasa a 12-a. Urmează o perioadă dificilă pentru mine. Vreau să intru la facultate şi abia apoi pot lua anumite decizii în legătură cu viitorul meu. Am mai multe opţiuni, nu sunt încă foarte sigură, dar de munte sigur nu mă voi despărţi”, a încheiat Crina Coco Popescu.

×