x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezvăluirile lui Mircea Badea. Cristian Burci, patronul Adevărul Holding, intermediar în vânzarea copiilor români în America (VIDEO)

Dezvăluirile lui Mircea Badea. Cristian Burci, patronul Adevărul Holding, intermediar în vânzarea copiilor români în America (VIDEO)

13 Aug 2014   •   23:30
Dezvăluirile lui Mircea Badea. Cristian Burci, patronul Adevărul Holding, intermediar în vânzarea copiilor români în America (VIDEO)

Mircea Badea a prezentat în cadrul emisiunii sale, "În gura presei", la Antena 3, un reportaj realizat în anii '90 de reporterii emisiunii 60 minutes, a canalului american CBS.  Subiectul reportajului: adopțiile copiilor în România.

Imediat după decembrie '89, deschiderea granițelor a adus capitalismul în România, din păcate una din primele mărfuri vândute au fost copiii. O afacere bănoasă, România fiind unul dintre ultimele izvoare de adopție a copiilor de rasă caucaziană.

Reporterul american filmează cu camera ascunsă o întâlnire cu unul dintre intermediarii vânzării de copii, despre care spune că te abordează direct în holurile hotelurilor.  
Ușor de recunoscut din imagini, deși au trecut peste 20 de ani, "baby-broker"-ul care discută cu reporterul condițiile și prețul la care poate fi adoptat un copil este Cristian Burci, proprietarul Adevărul Holding.
Așa cum vinde acum vagoane, și atunci, Burci dovedea calități de bun negociator, Oferta sa era variată, pliată pe dorințele fiecărui client, băieți sau fete, la orice vârstă. Cerea între 3.500 și 7.000 de dolari, probabil că la amărâții care-și vindeau copiii ajungea cât să-și cumpere un aparat video, la mare modă în acea perioadă și care costa maxim 1000 de dolari.
Câte grădinițe de copii a vândut Cristian Burci până a devenit om de afaceri? Au fost oare acei copii mai fericiți? Câți mai trăiesc, câți au fost doar donatori de organe?

Numele lui Cristian Burci a fost asociat cu unul dintre coordonatorii acţiunii Securității împotriva Monicăi Lovinescu, jurnalist la postul de radio Europa Liberă - maiorul DIE (ajuns mai apoi general) Gheorghe Şerbănescu, ofiţer de legătură pentru Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi unul din traducătorii lui Ceauşescu pentru limbile arabe.
După 1990, Gheorghe Şerbănescu, a ajuns ambasador în Kuweit, iar după aceea s-a dedicat afacerilor. A fost acuzat că ar fi fost unul din devalizatorii Bancorex.
Partener de afaceri cu Cristian Burc, Șerbănescu a fost acuzat că l-ar fi protejat pe acesta datorită relaţiilor sale în cadrul SIE, împreună cu fostul şef al spionajului extern, Ioan Talpeş. Fostul director al SRI, Radu Timofte, declara acum cîţiva ani: "Am trimis nenumărate note informative în care avertizam instituţiile statului, inclusiv la Parchet, dar n-a ţinut nimeni cont de ele, pentru că Burci venea de mînă cu generalul (SIE – n.red.) Gheorghe Şerbănescu şi bloca demersurile noastre. (...) Burci n-a fost protejat de SRI, ci de celălalt serviciu secret, de unde provine generalul Şerbănescu. De acolo mai provin şi alţii care îl protejează.".



×