x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSAT - Schimbari majore la Serviciile Secrete

CSAT - Schimbari majore la Serviciile Secrete

de Oana Stancu Zamfir    |    08 Dec 2005   •   00:00

CSAT a decis ieri inlocuirea sefilor SPP si STS. Au fost numiti noi sefi la Informatiile Armatei.

Doua dintre serviciile speciale au fost decapitate aseara de catre CSAT. Seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Tudor Tanase, a fost avansat in grad si trecut in rezerva, in locul sau fiind numit generalul Marcel Opris (41 de ani) tot din STS. Adjunctul tehnic al STS, Florin Mihalache, a fost si el inlocuit cu col. Ionel Vasilca (39 de ani).

STS. Presedintele Traian Basescu a ras insa tot cand a venit vorba de Serviciul de Protectie si Paza. Directorul acestuia, Gabriel Naghi, fost aghiotant al lui Ion Iliescu, adjunctul Iulian Crainiceanu, fost aghiotant al lui Adrian Nastase si seful corpului de inspectie, Florin Sucata au fost trecuti in rezerva, ultimul la cerere, a specificat presedintele. In mod surpinzator, Basescu a tinut sa le multumeasca public acestora pentru serviciile lor si sa ii "asigure de tot respectul sau", in conditiile in care presa a relevat in ultimele saptamani numeroase nereguli in sistemul patronat de Naghi, iar cel care s-a cerut in rezerva, Sucata, a fost dat afara din SPP in mandatul predecesorului lui Naghi pentru implicare in Tigareta 2.

De remarcat insa ca in locul acestora, presedintele nu a dorit oameni din interiorul SPP, numind la conducerea Serviciului un ofiter din Jandarmerie si unul din MAI. Locul lui Naghi este luat de generalul Lucian Pahontu, comandantul brigazii speciale de interventie a Jandarmeriei, iar cel al lui Crainiceanu de catre colonelul Cretu Ioan Gabriel (seful grupului special de protectie si interventie ACVILA).

La DGIA, in locul lui Sergiu Medar, devenit consilier prezidential, a fost numit generalul de aviatie Constantin Croitoru (director adjunct al Statului Major General), iar director al Serviciului de contrainformatii militare, generalul Francisc Radici, un reputat specialist in problemele militare din Orientul Mijlociu.

CNI. Cu o supriza a venit seful statului la sefia comunitatii de informatii. Cel care va conduce Oficiul pentru informatii integrate, gestionand practic activitatea de zi cu zi a comunitatii, inclusiv rapoartele cu informatiile care ajung pe masa presedintelui este un foarte tanar politician, Daniel Moldoveanu, pana ieri consilier la comisia parlamentara de control al activitatii SIE. El va ocupa totodata si postul de consilier de stat la Co-troceni, in cadrul Departamentului de securitate nationala, alaturi de Constantin Degeratu, pe care initial presedintele il anuntase ca sef al acestui Oficiu. Adjunctii lui Moldoveanu sunt de la departamentele de analiza a informatiilor de la SRI si SIE, col. Aurel Zugravu, respectiv Cranganu Ion Vasile.

STRATEGIE
Presedintele a anuntat ca de luni incepe lucrul pe echipe pentru Strategia de Aparare si Securitate Nationala, documentul fiind prezentat ieri in prima lectura membrilor CSAT. In prima parte a lunii ianuarie strategia va fi adoptata de CSAT si prezentata Parlamentului, a promis Traian Basescu.
ARHIVE
CSAT a mai decis aseara si trecerea la Arhivele Nationale a tuturor arhivelor MAE, MApN si Ministerului Industriei si Comertului legate de CAER si Pactul de la Varsovia, pentru ca dupa acest transfer sa fie analizata si posibilitatea modificarii legislatiei legate de accesul la documente clasificate.
×
Subiecte în articol: observator